Vjeroučitelj koji bi strijeljao tužio je školu zbog otkaza. I izgubio

Foto: Index

VJEROUČITELJ Krešimir Bagarić, koji je dobio otkaz iz Osnovne škole Matije Gupca u Zagrebu nakon što je Index objavio snimku na kojoj poziva na strijeljanje Stipe Mesića i Vesne Pusić, neće biti vraćen na posao. Riječ je o, doduše, nepravomoćnoj presudi.

>> Ekstremistički vjeroučitelj tuži Index, poslušajte zašto

Bagarić je, naime, tužio školu zbog otkaza, ali je njegov zahtjev odbijen.

Općinski radni sud u Zagrebu, po sutkinji Petri Hertelendi Lovrić, u pravnoj stvari tužitelja Krešimira Bagarića iz Zagreba kojeg zastupa punomoćnica Sanja Tafra, odvjetnica u Zagrebu, protiv tuženika Osnovna škola Matije Gupca, kojeg zastupa punomoćnica Zorana Živković, odvjetnica u Zagrebu, zbog nedopuštenosti otkaza i vraćanja na rad, nakon održane glavne i javne rasprave zaključene 16. srpnja 2018., u prisutnosti zamjenika punomoćnice tužitelja Borne Tafre, odvjetnika i punomoćnice tuženika Zorane Živković, odvjetnice, 18. rujna 2018. presudio je kako se odbija kao neosnovan tužbeni zahtjev.

Jednostavnim rječnikom rečeno, Bagarić je tužio školu tvrdeći da je njegov otkaz nedopušten i tražio da ga se vrati na posao. Sud nije prihvatio njegove argumente.

Nadalje, Bagariću se nalaže da mora platiti parnične troškove od 2500 kuna, a to mora napraviti u roku od osam dana.

"Uvidom u Odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu od 22. prosinca 2017. utvrđeno je da je tužitelju koji je bio zaposlen na radnom mjestu vjeroučitelja izvanredno otkazan ugovor o radu od 25. listopada 2011. zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa. Iz obrazloženja Odluke proizlazi kako je tuženik 21. prosinca 2017. iz javno dostupnih izvora u članku objavljenom na Index.hr saznao da je radnik Krešimir Bagarić na satu vjeronauka u 8. razredu 29. studenoga 2017. iznosio stavove pune mržnje i netrpeljivosti što je pogotovo neprihvatljivo ponašanje za odgojno obrazovnog radnika, a što je potvrđeno izjavama učenika 8. razreda", stoji između ostalog u presudi.

Pozivao na strijeljanje

Podsjetimo što je sve Bagarić izgovorio u snimci koju je Index objavio, a koja je nastala nakon presude Slobodanu Praljku i hercegovačkoj šestorki krajem studenog prošle godine.

Na početku snimke vjeroučitelj Bagarić učenicima je objasnio kako je prema njemu trebala izgledati operacija Oluja.

''Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac, onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni'', iznio je svoju taktiku Bagarić. No to mu nije bilo dovoljno. Kako je snimka nastala tik nakon presude Slobodanu Praljku, Bagarić je većinu svoga izlaganja posvetio situaciji u Bosni i Hercegovini te usput pohvalio zločine koje je Ratko Mladić napravio nad Bošnjacima.

''Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke. Uz sve poštovanje prema dudekima. Može i učitelj biti lud ponekad'', rekao je učenicima Bagarić.

Nakon što je pohvalio čovjeka koji je naredio ubijanje tisuća muslimana, u okruženju godinama držao Sarajevo, a prije toga bez problema ubijao po Dalmaciji, Bagarić je učenicima rekao koga bi u Hrvatskoj trebalo ubiti.

Vješanje, samoubojstvo s tri metka u leđa, bacanje u septičku jamu

''Za ovo bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i jednu bivšu ministricu vanjskih poslova, ali odmah. Po kratkom postupku. Čovjek je otvorio predsjednički sef i transkripte je dao. Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao'', proklinje na satu vjeronauka vjeroučitelj.

Pročitajte više