Vjeroučiteljica koja je mlatila djecu i dalje radi u školi. Kako je to moguće?

Foto: Google Maps/123rf

VJEROUČITELJICA koja je fizički i emocionalno zlostavljala svoje učenike u područnoj školi kod Medulina, i dalje radi u toj školi.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je optužnicu protiv 47-godišnje vjeroučiteljice zbog sumnje da je fizički i emocionalno maltretirala pet svojih učenika od rujna 2017. do 17. siječnja ove godine.

Optužena je, objavilo je Općinsko državno odvjetništvo, "svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petoro maloljetnih učenika, te da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, za vrijeme održavanja nastave u više navrata na različite načine udarala ove učenike".

"Time je kod ove djece izazvala strah te emocionalnu i fizičku bol", navodi se u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva. Ukoliko istraga utvrdi da je kriva, prijeti joj i do pet godina zatvora.

Ministrica Divjak priča o "nultoj toleranciji na nasilje"

O tom slučaju nedavno se oglasila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Divjak je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da je njezin pomoćnik u kontaktu sa školom i da su organizirali da prosvjetna inspekcija izađe na teren te je naglasila da postoji "nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama".

"To je nešto za što apsolutno nemamo nikakvu toleranciju vezano uz naš sustav, bez obzira radi li se o predškoli, školi ili visokim učilištima", istaknula je Divjak.

"Prije svega treba znati što je nadležnost ravnatelja, školskog odbora, osnivača i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mi svoje instrumente koristimo, naš instrument je prosvjetna inspekcija, ali imamo i tim za krizno stanje za psihološku pomoć, kojeg smo ponudili školi, tako se situacija može na neki način ublažiti", rekla je također Divjak.

Kako je moguće da nasilna vjeroučiteljica i dalje radi u školi? Odgovor daju Vatikanski ugovori

No unatoč tzv. "nultoj toleranciji za bilo kakvo nasilje u školi", dotična vjeroučiteljica i dalje radi u školi u kojoj je fizički zlostavljala djecu. Kako je to uopće moguće?

Odgovor bi mogli ponuditi Vatikanski ugovori, koji reguliraju odnose Crkve i države u Republici Hrvatskoj.

Naime, izbor vjeroučitelja u javnim školama u Hrvatskoj zapravo nema nikakve veze s državnim institucijama, nego isključivo s crkvenim vlastima. Zbog toga je vjeroučitelje nemoguće smijeniti bez suglasnosti crkvenog Katehetskog ureda.

Ministarstvo: Nema zakonske zapreke da učiteljica radi svoj posao

O ovom slučaju poslali smo i dodatni upit Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

"Vjeroučiteljica o kojoj je riječ u predmetnom novinarskom upitu djelatnica je Osnovne škole Dr. Mate Demarina u Medulinu u nepunom radnom vremenu. Izvodi izbornu nastavu vjeronauka u dvije područne škole. Nakon saznanja o fizičkom zlostavljanju učenika, sredinom siječnja 2018. godine ravnateljica joj je izrekla pisano upozorenje uz mogućnost otkazivanja ugovora o radu za slučaj ponavljanja povreda radnih obveza, te je izvijestila nadležne institucije o događaju, što je rezultiralo kaznenom prijavom i podizanjem optužnice od strane nadležnog Državnog odvjetništva.

Međutim, sukladno odredbi članka 106. stavak 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ravnatelj školske ustanove dužan je udaljiti djelatnika od obavljanja poslova nakon saznanja da je protiv istoga pokrenut kazneni postupak. Prema podacima kojima raspolažemo od Općinskog državnog odvjetništva, zatraženim za potrebe inspekcijskog nadzora koji je u tijeku, kazneni postupak još nije pokrenut, budući da optužnica nije potvrđena. Stoga nema zakonske zapreke da učiteljica radi svoj posao sve dok se ne steknu uvjeti za udaljenje. Međutim, u dogovoru sa svojim poslodavcem, učiteljica ne izvodi nastavu", stoji u odgovoru Ministarstva.

Pročitajte više