Plenković i Frka-Petešić nas uvjeravaju da državni stan nije tema. Vjerujete li im?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSTOJNIK Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić prošli je tjedan postao mnogo poznatiji široj hrvatskoj javnosti nego što je bio otkako je na toj dužnosti od 2017. godine. Doduše, ne po nekom velikom uspjehu koji je ostvario za Hrvatsku, već po prijeporima u vezi s državnom nekretninom koju koristi.

>> Šefu Plenkovićevog ureda država u rekordnom roku obnovila stan

Sve je počelo člankom u Nacionalu u kojem se propituje ekspresna obnova državnog stana od 96 kvadratnih metara koji Frka-Petešić koristi otkako je predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića.

Počelo je s otkrićem ekspresne obnove stana...

No uskoro je priča o iznenađujuće brzoj obnovi nakon potresa, o kakvoj većina Zagrepčana može samo sanjati, narasla te je dovela do neugodnih otkrića za Frka-Petešića, vladu i HDZ. 

Naime, kako bi uopće imao priliku dobiti državni stan na korištenje, Frka-Petešić je nakon veleposlaničkog mandata u Maroku 2017. godine (lažno) prijavio prebivalište na Dugom otoku, odakle su mu porijeklom roditelji.

>> Frka-Petešić dobio državni stan jer se prijavio na Dugom otoku. Tamo ga ne viđaju

Ispostavilo se i da su mu supruga i dvije kćeri prijavljene u zagrebačkoj Dubravi, pa je još manje jasno zašto je Frka-Petešić dobio tako veliki stan. Onda smo saznali i da su supruga i kćeri Frka-Petešića živjele u Dubravi u prijateljskom aranžmanu kod diplomata Ilije Želalića.

...a onda se sve dodatno zakompliciralo

Želalić je dugogodišnji djelatnik Ministarstva vanjskih poslova, još od 1993. godine, ali do 2018. godine nije bio veleposlanik, kada je sa suprugom otišao u hrvatsku rezidenciju u Alžiru. Prije toga je radio kao savjetnik u veleposlanstvu u Rimu, a prije je bio i konzul u SAD-u, dok je veleposlanica bila Kolinda Grabar-Kitarović. Konačno je postao veleposlanik nakon što je besplatno smjestio kod sebe u Dubravi obitelj predstojnika Ureda premijera.

>> Objavljeno tko je prijatelj koji je Frka-Petešiću dao stan. Postao je veleposlanik

Nakon toga smo saznali i da je Uredba po kojoj se na korištenje dodjeljuju državni stanovi stavljena izvan snage još u studenom 2018. godine. te da se stanovi dužnosnicima već četiri godine dodjeljuju bez jasne pravne osnove. 

>> Ministarstvo pokušava oprati Frka-Petešića, ali su se nehotice demantirali

Tako se priča u vezi s državnim stanom u kojem živi Plenkovićev intimus Frka-Petešić pokazala paradigmatskom za HDZ-ov način vladanja Hrvatskom: kršenje propisa, varanje, pogodovanje bliskima, a sve preko leđa hrvatskih građana.

Vladajući nas uvjeravaju da stan koji koristi Frka-Petešić nije tema

No, ako je vjerovati onome što već danima slušamo od samog Frka-Petešića, premijera Plenkovića, glasnogovornika vlade Marka Milića te nadležnih ministarstava, tu nikakve priče, pa ni problema, nema. U najgorem slučaju, dogodila se "omaška", kako je poručeno u jednom od njihovih očitovanja.

>> Vlada potvrdila da je obitelj Frka-Petešića prijavljena u Dubravi: "To je omaška"

Neuvjerljivost komunikacije vladajućih o ovom slučaju započeo je sam Frka-Petešić svojim pokušajem da objasni ekspresnu obnovu državnog stana u kojem živi. 

>> Frka-Petešić - uhljeb i Plenkovićev potrčko kojem su se IT-jevci smijali u emisiji

Umjesto da sve razjasni, on se žalio da se morao "seliti iz jednog kraja stana u drugi dok je trajala obnova" te je otkrio da je prijavljen na Dugom otoku, što je samo dodatno rasplamsalo novinarsku radoznalost.

Premijer je nervozan

Uslijedio je u četvrtak, 20. siječnja, pokušaj premijera Plenkovića da okonča ovu aferu. "Ono, prestanite!" vikao je Plenković na novinare na konferenciji na medije u vezi s pitanjima o Frka-Petešiću, pritom ponavljajući da "nije nervozan". 

>> VIDEO Plenkovića jako iznervirala pitanja o Frka-Petešiću: "Ono, prestanite"

Novinari su ga pitali zašto je njegov predstojnik Ureda prijavljen na Dugom otoku.

"To mi je super, to mi je zabavno. Kako napraviti Frka-Petešića problemom? Ja bih njima poručio da rade kao on, s tom stručnom pedantnošću i predanošću, pa nek onda komentiraju", rekao je Plenković, pritom ne odgovorivši na pitanje.

 

Jedan novinar je rekao da je i on došao u Zagreb i da se morao prijaviti u Zagrebu.

"To nema veze s tim što je on dobio stan. To je smiješno. To je u eteru samo da se napravi problemčić. Ovo je toliko smiješna priča. Ne da neće ostavku podnijeti nego će raditi i dalje", odgovorio je Plenković bahato.

"Jel ovo problem? Zašto je ovo problem uopće?" govorio je sve nervozniji Plenković pa nastavio koriti novinare: "Opterećujete javnost, ono, prestanite. Ovo radite namjerno. To je ono što nazivam harangom i sad ćemo podvući crtu."

Nakon toga je demonstrativno napustio konferenciju za medije.

Plenković ne može pobjeći od pitanja o Frka-Petešiću

Na premijerovu žalost, Frka-Petešić je i dalje tema. Pitanja o njegovom predstojniku Ureda su dočekala premijera i u petak, kada je bio u posjetu Zadarskoj županiji i otoku Pagu.

>> Plenković o promaknuću prijatelja koji je dao stan Frka-Petešiću: Ta priča je ništa

"To je trivijalno pitanje. On je državni dužnosnik, ima pravo na stan dok je na toj dužnosti. Dolazi s mandata veleposlanika u Maroku u Hrvatsku 31. kolovoza 2017., a 1. rujna počinje raditi kao moj predstojnik. U tom trenutku on stječe pravo na stan, kao što ga imaju svi drugi dužnosnici. Ima ista prava kao i svi drugi. Točka", rekao je Plenković.

Na dodatna pitanja o Frka-Petešiću Plenković nije htio odgovarati.

Ministarstvo graditeljstva demantira samo sebe

No zato se o svemu oglasilo nadležno Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, koje se isto nije proslavilo svojim objašnjenjima. 

Nakon brojnih medijskih upita i napisa na temu državnog stana u kojem boravi Frka-Petešić, Ministarstvo je poručilo da mu je dodijeljen stan na korištenje na temelju zahtjeva tadašnjem Ministarstvu državne imovine, odlukom Ministarstva od 13. listopada 2017.

"Budući da je Frka-Petešić potvrdio kako u vlasništvu ili najmu nema useljiv stan ili kuću u Zagrebu, ostvario je pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano od svog prebivališta", kaže Ministarstvo, ističući da pitanje njegovog prebivališta nije bilo uvjet u postupku donošenja odluke o dodjeli stana.

"Stan je velik 96 četvornih metara, a dužnosnik je ostvario pravo na njegovo korištenje temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom te u skladu s Uredbom o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna i drugih osoba", kažu u Ministarstvu.

Podsjećaju da su Državne nekretnine d.o.o. i Ministarstvo već obavijestili javnost da je Frka-Petešiću dodijeljen stan u skladu s pravnim okvirom na temelju kojeg je ostvario pravo na stan veći od 60 kvadrata, čemu se pridodaje i 10 kvadrata po članu obitelji (supruga i dvoje djece).

Uredbu po kojoj se stanovi dodjeljuju dužnosnicima Plenkovićeva vlada ukinula 2018.

Zahvaljujući tom priopćenju, novinari su onda iskopali da je Uredba iz 2013. na koju se Ministarstvo poziva ukinuta 2018. Također, otvorilo se pitanje zašto su supruga i djeca Frka-Petešića prijavljeni i dalje u Dubravi ako žive s njim u stanu u Jurišićevoj, jer premijerov intimus ne bi imao pravo na 96 kvadratnih metara da s njime ne živi ostatak obitelji.

Onda se oglasio i ministar Darko Horvat, inače poznat po tome da se rijetko kad uspije snaći pred novinarima.

>> Horvat o državnom stanu Frka-Petešića: Primjer dobre suradnje ispao je problematičan

"Gospodin Frka-Petešić ima pravo na stan, on je to pravo konzumirao i živi u tome stanu. Malo sam razočaran i žao mi je što jedan primjer dobre suradnje između privatnih vlasnika i državnih institucija, koji je vrlo brzo generirao potrebne suglasnosti, koje su bile temelj za početak obnove predmetne zgrade u gotovo tri mjeseca, na kraju ispadne ovako problematičan, bez ijednog ozbiljnog argumenta", ocijenio je Horvat.

Na upit kako je moguće da Frka-Petešić dobije stan za obitelj s više članova ako mu je obitelj prijavljena na drugoj adresi, Horvat je odgovorio da dužnosnici prve kategorije nisu zakonom limitirani s obzirom na broj članova kućanstva te da se ista stvar dogodila i s ministrom obrane Marijem Banožićem.

Dva sukobljena narativa

Iz vlade su preko glasnogovornika Marka Milića pak poručili da su supruga i kćeri Frka-Petešića prijavljene u Dubravi "čistom omaškom" te da su one, neovisno o prijavljenom prebivalištu u Dubravi, zapravo cijelo vrijeme živjele u stanu koji je šefu Plenkovićeva ureda dodijelila vlada kao da živi s cijelom obitelji izvan mjesta gdje obavlja dužnost.

Tako su se u proteklih nekoliko dana javnosti ponudila dva sukobljena narativa. 

U prvom su novinari otkrili da je državni stan u kojem boravi Frka-Petešić ekspresno obnovljen, da je predstojnik Ureda premijera lažno prijavljen na Dugom otoku, da je čovjek kod kojeg su prijavljeni supruga i djeca Frka-Petešića nakon toga doživio značajan karijerni uzlet u Ministarstvu vanjskih poslova itd.

U drugom narativu Frka-Petešić svakodnevno gine za Hrvatsku (peglanju imidža se pridružio čak i Gordan Lauc), a sve što se tiče državnog stana u kojem živi, jednostavno uopće nije važno. Ako je i bilo problema, to su "omaške".

Stoga pitanje za kraj: Vjerujete li onome što u vezi sa stambenim zbrinjavanjem Frka-Petešića govore on sam, premijer Plenković i nadležne institucije?

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više