Vještak tvrdi da je policija lažirala dokaze u vezi pljačke banke u Zagrebu

ŽELJKU VRBATU sudi se prema optužnici da je 7. srpnja 2017. sudjelovao u razbojništvu u poslovnici PBZ-a u Arena Centru, a vještak tvrdi da su ključni dokazi lažirani, piše Telegram.

Važan dokaz u postupku protiv Vrbata trebale su biti snimke videonadzora Arena Centra. 

Policajci tvrde da su te snimke, koje su priložili uz prijavu protiv Vrbata, uzeli s kamera trgovačkog centra, a optužnica je podignuta na osnovu istih. 

Međutim, na jučerašnjem je suđenju u Velikoj Gorici došlo do neočekivanog obrata koji baca ozbiljnu sumnju na rad PU zagrebačke. 

Snimke nastale mjesecima nakon pljačke 

Vještak Vojin Maštruko je izjavio da su neke od fotografija među dokazima lažirane.

Naime, analizirao je snimke videonadzora te došao do zaključka da su snimke većinom neupotrebljive. 

Navodi kako je među dokazima pronašao tek nekoliko oštrih fotografija. 

Za njih zagrebačka kriminalistička policija tvrdi da su nastale 7. srpnja 2017. na ulazu u Arena Centar i da jasno dokazuju da je baš Mercedes što ga je vozio Vrbat u vrijeme razbojništva bio u garaži tog trgovačkog centra.

Međutim, vještak tvrdi da fotografije nisu snimljene taj dan nego da su nastale punih devet mjeseci nakon pljačke – 13. travnja 2018. u 7.47 sati. 

Sporni detalji na policijskoj fotografiji

Navedene fotografije trebale bi prikazivati Vrbatovo vozilo na ulazu Arena Centra 7. srpnja 2017.

Međutim, navodi se kako se na fotografiji vidi bijela površina nalik na snijeg.

Izvjesno je da snijega u Zagrebu nije bilo ni tog 7. srpnja 2017. kada je počinjena pljačka u banci, kao ni 13. travnja 2018. kada su, prema forenzičkim podacima do kojih je došao vještak, nastale sporne fotografije.

Također, potvrđeno je kako je nemoguće da se radi o dijelu snimke videonadzora budući da je u pitanju puno bolja rezolucija. 

Na tim spornim slikama vidi se registracija Mercedesa koji je prema optužnici tijekom pljačke PBZ-a vozio Vrbat. 

Na ostalim snimkama iz Arena Centra tablice se jasno ne vide.

Nakon što je posebnim računalnim alatima izoštrio sliku, uspio je utvrditi tek da je uoči pljačke na ulazu Arena Centra bio jedan sivi Mercedes. 

Na snimci koja bi trebala biti dokaz Vrbatovog bijega nakon razbojništva vidi se pak sasvim drugi sivi Mercedes. 

To je vještak zaključio prema otvorima za ventilaciju na poklopcu motora jednog sumnjivog vozila, jer tih istih otvora na drugom Mercedesu nema.

Sud istražuje slučaj do kraja

“Moguće je da je traka naknadno dodana. Te fotografije su definitivno nastale 13. travnja 2018., a ne 7. srpnja 2017. kako piše na traci na njima”, zaključio je vještak koji je analizirao sve snimke priložene uz optužnicu protiv Željka Vrbata.

Suočen s tvrdnjom vještaka o nevjerodostojnim fotografijama koje su priložene kao dokaz, sud je sada odlučio istražiti ovaj slučaj do kraja. 

Zato će na glavnu raspravu biti pozvan krim policajac iz Policijske uprave zagrebačke koji je potpisan kao osoba koja je sporne fotografije predala u spis, piše Telegram.

Pročitajte više