Izdan crveni alarm, orkanski udari vjetra, prekinut promet na A1. Ovo je tek početak

Foto: Matko Begovic/PIXSELL

STIGLA je promjena vremena, a osim što je dosta zahladjelo, diljem zemlje puše jak vjetar pa je osjet hladnoće još veći. 

Noćas će još više zahladjeti pa će tako najniža jutarnja temperatura biti -2 stupnja u Lici. U središnjoj Hrvatskoj će ranojutarnja temperatura biti oko 1 stupanj. Zbog vjetra će se činiti da je još hladnije. U Lici se sutra očekuje i snijeg.

Vjetar je večeras najizraženiji u priobalju, gdje puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Prema noći će još jačati. Što se Dalmacije tiče, najjači udari dosad izmjereni su u Makarskoj - 122 km/h. Najjača bura je podno Velebita. 

Niz zabrana, prekinut promet autocestom A1

Na snazi su zabrane prometa za pojedine skupine vozila. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije.

Za sva vozila, osim za osobna, mogući i preporučeni pravci iz unutrašnjosti u smjeru Dalmacije i obrnuto:

  • autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Knina i Kistanja: čvor Sveti Rok (A1)-Gračac (D50)-Knin (DC1)-Kistanje (DC59)-Benkovac (DC56)-čvor Benkovac (A1) i obrnuto;
  • državnom cestom DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split i obrnuto.

Zbog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su:

  • dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (preporučeni obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most i
  • Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga;
  • DC1 Solin-Klis;
  • DC27 Gračac-Obrovac-Karin.

I za sutra crvena upozorenja za cijelu obalu

I za sutra su izdana crvena upozorenja Meteoalarma, i to ponovno za cijelu obalu, uključujući unutrašnjost Dalmacije.

Orkanska bura podno Velebita ići će i do 180 kilometara na sat, kao što je to slučaj i danas. U Dalmaciji će najjači udari bure biti oko 145 km/h.

Narančasto upozorenje izdano je za Gorski kotar i Liku, gdje će najjači udari vjetra biti oko 110 km/h. 

Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje, također zbog vjetra, i to olujnih udara sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. 

Prognoza za sutra, u Lici snijeg

A evo i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda za sutra. 

I dalje vjetrovito te u većini krajeva promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz više oblaka moguće su slabe oborine, malo kiše na krajnjem jugu i istoku zemlje, a u Lici snijeg, kojeg u prvom dijelu dana može biti i na istoku. Najsunčanije će biti na sjevernom Jadranu.

Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a duž obale jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima, uglavnom podno Velebita. Vjetar će do kraja dana malo oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura zraka od -2 do 2, na Jadranu od 3 do 9, a najviša dnevna od 2 do 8 na kopnu te od 8 do 14 °C duž obale.

Utorak još hladniji

HRT prognozira da će u utorak na istoku Hrvatske biti vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni vjetar, na udare i olujan. Uz ionako nisku temperaturu za doba godine, vjetar će pojačavati osjet hladnoće. Prevladavat će oblačno, a uglavnom na krajnjem istoku moguće su slabe oborine na granici kiše i snijega.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i razmjerno hladno. Puhat će umjeren do jak, na udare i olujan sjeverni vjetar. Najniža temperatura većinom 0 ili 1 °C, a najviša dnevna od 5 do 8 °C.

Hladno će biti i u gorskoj Hrvatskoj, uz temperaturu između -3 i 3 °C, a povremene slabe oborine, uglavnom snijeg, prolazno su moguće u Lici. Puhat će umjeren do jak, na udare i olujan sjeveroistočni vjetar, a još vjetrovitije bit će na sjevernom Jadranu, uz na udare i orkansku buru. Na moru će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i temperaturu zraka između 9 i 13 °C.

Olujna i orkanska bura u Dalmaciji

Vjetrovito će biti i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz jaku, na udare olujnu, ponegdje i orkansku buru pa će i more biti umjereno valovito i valovito, ponegdje i jače valovito. Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ujutro razmjerno hladno, osobito u zaobalju, a dnevna temperatura uglavnom između 8 i 13 °C.

Malo toplije bit će na jugu Hrvatske, ali podjednako vjetrovito uz jaku, na udare olujnu i orkansku buru, koja će oslabjeti u drugom dijelu dana. Uz umjereno do pretežno oblačno malo kiše može pasti na krajnjem jugu.

Mraz na kopnu

Sljedećih dana na kopnu jutra hladna uz mjestimični mraz, a danju djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Vjetar će u srijedu oslabjeti. Dnevna temperatura u postupom porastu.

Na Jadranu barem djelomice sunčano i postupno toplije. Oblačnije i vjetrovitije u srijedu kada će još puhati jaka, na udare olujna bura, prognozira za HRT meteorologinja DHMZ-a Dunja Plačko-Vršnjak.

DHMZ objavio graf o tome koliko će zahladnjeti

Koliko će zapravo zahladnjeti, ilustrativno je pokazao DHMZ objavom grafikona na Twitteru. "Koliko će zahladnjeti, možete vidjeti na priloženom grafu osjeta ugode. Meteorološki faktori koji utječu na osjet su – temperatura, strujanje zraka, njegova vlažnost i zračenje Sunca", napisali su.

Grafikon se odnosi na grad Senj, a na stranicama DHMZ-a možete vidjeti kako izgleda za vaš grad ili mjesto.

Pročitajte više