Krešimir Sever: Orešković gotovo da uopće ne spominje radnike, nećemo dopustiti daljnje rezanje prava

Foto: FAH

ČELNIK Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, ocjenjujući program nove hrvatske Vlade, ustvrdio je kako je mandatar Tihomir Orešković tek naznačio vladina programska načela no ne i njihovu provedbu, okvire i nositelje, a budućoj je vladi poručio kako neće dopustiti daljnja rezanja radničkih prava.

"Zanimljivo da u uvodnom izlaganju nije naznačeno da će se sve to skupa raditi u suradnji sa socijalnim partnerima, a radnike se spominje tek u jednom dijelu u kojm se kaže da se od fleksibilne radne snage očekuje da doprinesu svemu skupa. U Hrvatskoj je radna snaga prefleksibilna, a radnička prava prefleksibilizirana te daljeg prostora za fleksibilizaciju nema",  kazao je Sever novinarima u Hrvatskom saboru.

Od vlade, kaže, očekuje vraćanje zamrlog socijalnog dijaloga. "Da se nova vlada sastane s predstavnicima reprezentativnih sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca, da raspravimo o naznačenim načelima, ali isto tako i da  imenuju i svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću kako bi ono moglo profunkcionirati", istaknuo je.
 
Sindikati, poručuje, neće dopustiti daljnje rezove na produčju radničkih prava. "Ona su i previše srezana", tvrdi Sever.

Pročitajte više