Vlada Afganistana i talibani dogovorili prekid vatre tijekom Kurban-bajrama

Ilustracija: EPA

VLADA Afganistana i vođe talibana suglasili su se u utorak da krajem tjedna u toj zemlji na snagu stupi trodnevni prekid vatre kada nastupi veliki muslimanski blagdan Kurban-bajram.

Talibani su u priopćenju naveli da su svojim borcima zapovjedili poštivanje 72-satnog prekida vatre koji stupa na snagu u četvrtak u ponoć po lokalnom vremenu, odnosno u 19.30 po Greenwichu (GMT).

Samo će uzvratiti na eventualne napade

Kako stoji u izjavi, obvezali su se da će tijekom tog razdoblja samo uzvratiti na eventualne napade.

Ova militantna skupina navela je i da je svojim sljedbenicima zapovjedila da tijekom razdoblja prekida vatre ne odlaze na područja pod kontrolom vladinih snaga kojima je upućen poziv da se suzdrže od pokušaja ulaska na teritorij koji nadziru talibani.

Afganistanska vlada brzo je pozdravila odluku talibana dodajući da narod te zemlje ionako traži trajni prekid vatre i početak izravnih mirovnih pregovora dviju strana.

Najava trodnevnog prekida vatre slijedila je samo nekoliko sati pošto je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani obećao da će uskoro dovršiti proces puštanja na slobodu oko pet tisuća talibanskih zatvorenika.

Zastoj u njihovu oslobađanju trenutačno se smatra najvećom zaprekom mirovnim pregovorima.

Pregovori s SAD-om

U govoru na međunarodnom skupu u Kabulu Ghani je pozvao talibane da pristanu na prekid vatre tijekom Kurban-bajrama kao i na početak mirovnih pregovora u roku od tjedan dana.

Prema podacima koje je iznio Ghani, 3560 pripadnika vladinih snaga poginulo je, a 6781 je ubijen otkako je SAD s talibanima u veljači potpisao mirovni sporazum.

U posebnoj bajramskoj poruci lider talibana Hibatullah Akhundzad upozorio je Sjedinjene Države da moraju ispuniti svoje obveze "na odgovarajući način".

Američko-talibanski sporazum otvorio je put za povlačenje svih međunarodnih vojnih snaga iz Afganistana dok su se talibani zauzvrat obvezali sudjelovati na mirovnim pregovorima s afganistanskom vladom.

Pretpostavka za početak tih pregovora je oslobađanje 5000 zatvorenika koje drži afganistanska vlada te do 1000 onih koje u zarobljeništvu drže talibani.

Vlada je do sada oslobodila 4400 militanata, a talibani oko 900 pripadnika vladinih snaga.

Pročitajte više