Vlada će SAD-u odobriti korištenje zračnog prostora

VLADA će sutra pozitivno odgovoriti na američki non-paper. Iako u Banskim dvorima ne žele reći što se traži od Hrvatske, prema informacijama iz Ministarstva obrane, američki zahtjevi su minimalni, piše "Jutarnji list".

Na sastanku vladajuće koalicije u nedjelju, 23. veljače, predsjednici SDP-a, HSS-a, HNS-a, LS-a i Libre bili su složni. Odlučili su da Vlada udovolji američkim vojnim zrakoplovima u slučaju vojne intervencije u Iraku. Premijer Ivica Račan najavio je da će se konačna odluka donijeti ovaj tjedan, a jučer je potvrđeno da će to biti na surašnjoj sjednici Vlade.

Kakao doznaje "Jutranji", odgovor na američki non-paper bit će pozitivan. To znači da će se odobriti korištenje hrvatskog zračnog prostora i naših aerodroma, no ne i prisutnost stranih vojnika na hrvatskom tlu.

U odnosu na ostale države u regiji, navodno, Hrvatska je dobila najmanje zahtjeve. Amerikanci za sada traže dozvolu za prelete zarkoplova, mogućnost spuštanja aviona u zračne luke i mogućnost punjenja goriva.

U MORH-u kažu kako će maksimalni zahtjev biti dopuštenje da vojnici izađu iz aviona kada sleti u neku od naših zračnih luka. Naime, za prisutnost stranih vojnika na hrvatskom teritoriju odobrenje može dati samo Sabor.

dovela u tešku situaciju ako bi se svaki oblik suradnje tumačio kao sudjelovanje u ratu.

 

 Sve države u regiji na američke zahtjeve odgovorile su pozitivno. Od njih se nisu tražili samo minimalistički zahtjevi, kao što je slučaj s Hrvatskom, nego mnogo konkretniji; korištenje zračnih i morskih luka na određeno vrijeme, te direktno sudjelovanje u vojnim akcijama.

 

Njemačka i Francuska, koje se oštro protive ratu, također su se izjasnile kako će u slučaju rata u Iraku prožiti logističku potporu SAD-u.

Pročitajte više