KOLAPS ZDRAVSTVA

Vlada dala 40 milijuna kuna zdravstvu u BiH. Djeci u Hrvatskoj nema za lijek

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Privatan album

VLADA je danas opet donijela odluku o uplati 40 milijuna kuna za pomoć zdravstvenom sustavu BiH. Isti iznos uplatila je i lani. Istovremeno, naše zdravstvo grca u dugovima, a teško bolesna djeca ne mogu dobiti lijek.

Prošlog je tjedna djevojčici Nadiji iz Pule, koja boluje od Battenove bolesti (smrtonosna bolest živčanog sustava), odobren lijek Brineura, a od iste bolesti, protiv koje taj lijek može pomoći, boluje još samo jedno dijete u Hrvatskoj. Riječ je o djevojčici Evi Rožajac iz Šibenika kojoj lijek nije odobren.

>> Ove curice su smrtno bolesne. Jedna je dobila lijek, drugoj istječe vrijeme

Eva će u travnju napuniti 6 godina, a bolest joj je dijagnosticirana krajem 2016. godine. Trenutno prima taj lijek preko eksperimentalnog programa u Italiji, a HZZO nimalo ne sudjeluje u sufinanciranju Evinog liječenje te se roditelji sami snalaze za putovanja i boravak u Italiji. Taj eksperimentalni program uskoro završava i Eva više neće primati lijek koji joj doslovno spašava život. Njezini roditelji žele da joj se odobri lijek u Hrvatskoj i da ovdje nastavi liječenje.

Međutim, HZZO i Ministarstvo zdravstva ignoriraju zahtjev Evinih roditelja i sve prebacuju na KBC Rijeka, čije je Povjerenstvo bolnice odobrilo lijek za Nadiju, dok za Evu još nisu odlučivali, a novaca, navode, nemaju ni za jednu djevojčicu.

KBC Rijeka nema novaca ni za jednu curicu

Iz KBC-a Rijeka su nam odgovorili da će u slučaju zaprimanja zahtjeva za liječenjem Eve u KBC-u Rijeka dokumentacija biti proslijeđena bolničkom Povjerenstvu za lijekove.

"U ovom trenutku ustanova nema osigurana cjelokupna sredstva ni za prvu pacijenticu. U traženju smo rješenja za financiranje lijeka te su u tom smjeru pokrenuti administrativni postupci. Također, po trenutnoj situaciji uputno je nastaviti liječenje u inozemstvu jer u tom slučaju svi troškovi lijeka idu na teret farmaceutske kuće", odgovorili su iz KBC-a Rijeka.

Istovremeno, HZZO sve prebacuje upravo na KBC Rijeka.

"Spomenuti lijek za Battenovu bolest djevojčici iz Pule odobrilo je bolničko Povjerenstvo za lijekove u KBC-u Rijeka, koji će i platiti liječenje. Podsjećamo da osigurana osoba iznimno, u skladu s čl. 21. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, može ostvariti pravo na liječenje lijekom koji se ne nalazi na listi lijekova ako liječenje, kroz utvrđenu proceduru, odobri bolničko Povjerenstvo za lijekove ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi, i to na teret sredstava bolničkog proračuna. Napominjemo da HZZO ne postavlja medicinsku indikaciju niti odobrava liječenje", stoji u odgovoru HZZO-a za Index.

Kujundžić: Nehumano je okretati glavu od svog naroda u BiH

Ministarstvo zdravstva se pak pravda time da oni ne odlučuju o tome koji će se lijekovi financirati te također sve prebacuju na KBC Rijeka. Tako navode da je "zdravstvena ustanova dužna osigurati nabavu lijeka", iako je jasno da bolnica nema tih sredstava.

"U slučajevima kada lijek nije uvršten na liste lijekova Zavoda, postoji propisani postupak odobravanja lijeka od strane bolničkog Povjerenstva za lijekove na preporuku liječnika specijalista ili subspecijalista u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se bolesnik liječi. Ako bolničko Povjerenstvo za lijekove ocijeni primjenu lijeka stručno-medicinski opravdanom, zdravstvena ustanova dužna je osigurati nabavu lijeka i započeti liječenje, pri čemu nije potrebno odobrenje Zavoda", stoji u odgovoru Ministarstva.

I dok hrvatska vlada učestalo šalje milijune za zdravstvo u BiH, teško bolesna djeca u Hrvatskoj za lijek moraju moliti vladu i kampirati na Markovom trgu.

Ministar Kujundžić, nakon odluke o uplati 40 milijuna kuna za zdravstvo u susjednoj BiH, rekao je da "i u hrvatskom zdravstvu imamo problema, ali – ako okrenemo glavu od svog naroda – mislim da je to nehumano i dugoročno nije održivo ako želimo gledati interes hrvatskog naroda u cjelini".

Ministre, znači li to da je humano okretanje glave od smrtno bolesne šestogodišnje djevojčice, čiji roditelji plaćaju porez u Hrvatskoj?

Pročitajte više