Vlada donijela odluku o deklasifikaciji transkripata

Hrvatska Vlada donijela je danas odluku o deklasifikaciji zapisa nastalih djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao Predsjednika Republike, za koje je postavljen zahtjev branitelja haaških optuženika.

Oznaka tajnosti skida se sa zapisnika sastanka održanih 17. srpnja i 31. srpnja 1995. na Brijunima u Bijeloj Vili i Predsjedničkoj dvorani, pohranjenih u sefu Ministarstva pravosuđa. Odluku o deklasifikaciji, odnosno skidanju oznake tajnosti sa spomenutih dokumenata Vlada je donijela na popodnevnoj sjednici koja je održana putem telefona.

Vlada je na današnjoj sjednici osnovala i Povjerenstvo za preuzimanje i predaju Hrvatskom državnom arhivu zapisa i dokumenata nastalih djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao Predsjednika Republike.

Za predsjednicu Povjerenstva imenovala je Snježanu Bagić, državnu tajnicu u Ministarstvu pravosuđa, a za članove Hrvoja Cvitanovića, pročelnika Kabineta Predsjednika Republike, Jakšu Muljačića, pomoćnika ministrice pravosuđa, Dragana Novosela, zamjenika glavnog državnog odvjetnika te Stjepana Ćosića ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva.

Povjerenstvo ima zadaću iz Ureda predsjednika Republike preuzeti zapise i dokumente koji su nastali djelovanjem predsjednika Tuđmana, pregledati ih i predati Hrvatskom državnom arhivu. Dužnost je Povjerenstva napraviti i primopredajni zapisnik o preuzimanju i predaji spomenutih zapisa i dokumenata.

Obje Vladine današnje odluke stupaju na snagu danom donošenja.

Inače odluku kojom će zapise i dokumente nastale u radu bivšeg predsjednika Tuđmana preuzeti Hrvatski državni arhiv donijela je još u siječnju 2001. bivša Vlada premijera Ivice Račana. Tom odlukom također je propisano da se sukladno Zakonu o arhivskoj građi i arhivima ta građa neće moći koristiti 30 godina od nastanka, osim iznimo kada konkretni dokumenti po prethodnom odobrenju Vlade mogu biti dani na uvid.

Vlada premijera Račana također je, u travnju 2001. imenovala Povjerenstvu sa zadaćom da pregleda tu dokumentaciju.

Iz Hrvatskom državnom arhivu danas je rečeno da unatoč toj odluci arhiva pokojnog predsjednika Tuđmana do danas nije prenesena iz Ureda predsjednika.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više