Vlada donirala 260 tisuća kuna župi patera Tolja u BiH - za proizvodnju meda

Foto: Index
 
VLADA Republike Hrvatske donijela je sredinom rujna Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna, a danas je organizirano i potpisivanje ugovora.
 
Riječ je o iznosu od 20 milijuna kuna financijske potpore za projekte u kulturi, obrazovanju, znanosti i zdravstvu,  što je u razini prošlogodišnje donacije Vlade Zorana Milanovića. 
 
Za šest projekata obnove zgrada i samostana Franjevaca izdvojeno je 2 milijuna kuna, a ta sredstva pravdana su izdvajanjem za kulturu Hrvata u susjednoj državi. Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH kojeg vodi aktualni saborski zastupnik HDZ-a Hrvoje Raguž, inače drugi na listi HDZ-a u izbornoj jedinici za dijasporu dobio je 200 tisuća kuna. Za 12 projekata u zdravstvu izdvojeno je točno 5 milijuna kuna, dok za obrazovanje i znanost izdvojeno 4,8 milijuna kuna. Najveći dio novca iz tog djela, 720 tisuća kuna izdvojeno je za plaćanje djelatnika Opće gimnazije Katoličkog školskog centra u Banja Luci. 
 
No, najzanimljivija je stavka "Ostali projekti" gdje je na 14 različitih projekta raspoređeno 4,8 milijuna kuna. Milijun kuna otišlo je na dva Caritasova doma u Mostaru i Sarajevu, a malo manje od pola milijuna kuna dobio je Pastoral mladih Nadbiskupijskog centra u Sarajevu. 
 
U oči upada i 260 tisuća kuna za projekt pokretanja proizvodnje meda. Novac je dobila Župa Sv. Ante Padovanskog Gornja Močila-Sijekovca a stvari postaju zanimljivije kada se zna da je u toj župi pater Ivan Tolj iz Styrije koja izdaje Večernji list i 24 sata. 
 

Pročitajte više