Vlada najavila natječaj za autocestu Split-Ploče

Vrlo skoro raspisat će se javni natječaj za izgradnju 97 kilometara autoceste SplitPloče, koja bi trebala biti gotova 2008. najavljeno je na današnjoj sjednici Vlade koja je Hrvatskim autocestama dala suglasnost za preuzimanje obveza u iduće četiri godine za izgradnju te autoceste.

Time je HAC-u odobreno da krene u javni natječaj za gradnju i prije donošenja plana gradnje, koji će Vlada donijeti do kraja godine, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Bit će raspisan jedan natječaj za 97 kilometara autoceste, ali podijeljen u tri dionice - Dugopolje-Šestanovac (37 kilometara); Šestanovac-Ravča (40 km); te Ravča-Ploče (20 km).

Potencijalni ponuditelji moći će se javiti ili za cijelu autocestu, ili za pojedine dionice.

Time se daje mogućnost javljanja na natječaj svima, a posebno hrvatskim građevinarima, istaknuo je Kalmeta.

Ministar kaže da su gotovi idejni projekti za cijelu autocestu, a za prvu dionicu, Dugopolje-Šestanovac, i građevna dozvola.

Autocesta do Ploča treba biti gotova 2008., a premijer Ivo Sanader izrazio je "umjereni optimizam" da bi mogla biti gotova i prije.

Tu nećemo stati, idemo dalje prema Dubrovniku, poručio je Sanader, najavljujući da će 2005. u realizaciju i most Komarna-Pelješac.

Najavio je da će sredinom idućeg tjedna dio članova Vlade posjetiti specijalni brod koji ispituje morsko dno za izgradnju mosta.

Ministar Kalmeta je rekao da se radi i na projektiranju koridora V.c (od mađarske do granice s BiH), te autoceste Zagreb-Sisak.

Za ministra financija Ivana Šukera sve je to potvrda da financiranje radova u cestogradnji neće biti smanjeno. To je potvrda da ni stand-by aranžmanom s MMF-om, ni proračunom za iduću godinu, čija je izrada pri kraju, sredstva za cestogradnju nisu smanjena, kazao je Šuker.

(Hina) xbn/xum ysšh

Pročitajte više