Vlada: Niz novih poticaja za poljoprivredu, o izmjenama zakona o POS-u, boljoj povezanosti otoka

IZMJENAMA Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu, što ih je danas utvrdila Vlada, predlaže se niz novih poticaja, od onih za povrće, ljekovito i aromatično bilje, do poticaja za tov teladi.

Vlada planira povećati i poticaje za sadni materijal, a umjesto poticaja po stablu masline uvesti poticaj za preradu ploda.

Tzv. iznos potpore dohotku, odnosno pomoć staračkim poljoprivednim domaćinstvima povećao bi se sa sadašnjih 7.200 na 12.000 kuna godišnje po osobi.

Ukinulo bi se ograničenje od dva milijuna kuna, koliko je poticaja od države najviše moglo dobiti poljoprivredno gospodarstvo.

Umjesto toga išlo bi se na svojevrsno razvrstavanje korisnika u dvije kategorije - onih koji godišnje dobiju do 78.000 kuna potpore i za koje se ništa ne bi mijenjalo, i korisnike iznad tog iznosa.

U tom slučaju svi poticaji iznad 78.000 kuna proporcionalno bi se umanjivali za četiri posto, a ta bi se pravila primjenjivala od 1. siječnja iduće godine.

Od 1. siječnja 2007., pak, svi korisnici državnih poticaja morali bi biti u sustavu PDV-a.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) kojima bi na poticajna sredstva, uz građane koji kupuju stan, mogli računati i građani koji izgradnjom ili dogradnjom kuće rješavaju stambene probleme.

Novost je i da se obitelji s troje i više djece oslobađaju od plaćanja 15-postotnog učešća za kupnju stana u okviru POS-a.

Najavljeno je i da bi se 300 neprodanih POS-ovih stanova moglo namijeniti za potrebe stradalnika, socijalnih slučajeva i sl.

Saboru su poslane i izmjene Zakona o Fondu hrvatskih branitelja, čime bi konačno bila moguća i besplatna dodjela sedam posto dionica HT-a i isto toliko dionica Ine hrvatskim braniteljima.

Ministar mora, turizma, razvitka i obnove Božidar Kalmeta najavio je pak da će od ovoga ljeta hrvatski otoci biti bolje povezani međusobno i s kopnom, a od jeseni će pojeftiniti trajektni prijevoz osobnih i teretnih automobila.

Povećat će se broj trajektnih linija i gustoća plovidbe, te liberalizirati linijski trajektni promet.

Bolju povezanost otoka i kopna, te otoka međusobno, država

će subvencionirati s 290 milijuna kuna iz proračuna.

(Hina) xbn/xum ysšh

Pročitajte više