Vlada objavila koliko je lani naših milijuna dala Crkvi

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

SAMO na temelju međudržavnih ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, država je Katoličkoj crkvi lani isplatila gotovo pola milijarde kuna iz džepova poreznih obveznika. Konkretno, radi se o iznosu od 497.793.267 kuna. Taj podatak proizlazi iz dokumenta objavljenog danas na službenim stranicama vlade.

Radi se o odgovoru vlade na pitanje saborske zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš, koja je pitala kolike su godišnje financijske obaveze Republike Hrvatske temeljem međudržavnih ugovora sa Svetom Stolicom i Hrvatskom biskupskom konferencijom.

Novac se isplaćuje po četiri ugovora sa Svetom Stolicom

Vlada u odgovoru saborskoj zastupnici navodi kako se Crkvi isplaćuje novac na osnovu četiri ugovora: Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima; o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH; o suradnji na području odgoja i kulture; i o gospodarskim pitanjima.

Vlada tako u odgovoru navodi kako je, prema ugovoru o pravnim pitanjima, s pozicija Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za dušobrižništvo vjernika katolika koji se nalaze u ustanovama socijalne skrbi tijekom 2022. godine isplaćeno 828 tisuća kuna, a Ministarstvo zdravstva isplatilo je 744 tisuće kuna za duhovnu pomoć u bolnicama. Caritasu je iz državnog proračuna isplaćeno 15 milijuna kuna.

Samo za dušobrižništvo isplaćeno više od 10 milijuna naših kuna

U odgovoru se navodi kako je po ugovoru o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi iz proračuna Ministarstva obrane isplaćeno 10.55 milijuna kuna i još pola milijuna kuna iz proračuna Ministarstva unutarnjih poslova.

"Slijedom Ugovora o suradnji na području odgoja i kulture, na pozicijama Ministarstva znanosti i obrazovanja osiguravaju se sredstva za potporu Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te sredstva za plaće i naknade zaposlenika osnovnih i srednjih katoličkih vjerskih škola. Za potporu Hrvatskom katoličkom sveučilištu u 2022. godini isplaćeno je 29.107.193 kuna. Za plaće i naknade zaposlenika osnovnih i srednjih katoličkih vjerskih škola u 2022. godini isplaćeno je 97.449.741 kuna", stoji u dijelu odgovora vlade koji se odnosi na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Više od 340 milijuna po ugovoru o gospodarskim pitanjima

"Slijedom Ugovora o gospodarskim pitanjima iz državnog proračuna se isplaćuju sredstva u visini koja odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj. S pozicije Ministarstva financija u 2022. godini isplaćeno je 342.614.016,00 kuna", navodi vlada u dijelu odgovora koji se odnosi na ugovor o gospodarskim pitanjima.

Vlada u odgovoru navodi kako je ugovorom o gospodarskim pitanjima predviđen i povrat oduzete imovine pravnim osobama Katoličke crkve, a naknade za oduzetu imovinu se isplaćuju s pozicije Ministarstva financija te su lani tako isplaćene 2.999.592,00 kune.

Kad se sve to zbroji, dolazi se do cifre od gotovo pola milijarde kuna.

Pročitajte više