Vlada odlučila: Mljekarima 27,6 milijuna kuna izvanredne pomoći

Foto: FAH

VLADA je na sjednici u srijedu donijela odluku o 27,6 milijuna kuna izvanredne pomoći mljekarima, koja bi im trebala biti isplaćena najkasnije do 30. lipnja ove godine, kako bi ublažila posljedice teške situacije u sektoru mljekarstva.

Polovicu ukupnog iznosa pomoći Hrvatskoj je stavila na raspolaganje Europska unija, a polovica će biti isplaćena iz hrvatskog državnog proračuna, kazao je ministar poljoprivrede Davor Romić. Pojasnio je da je riječ o pomoći poljoprivrednicima u sektoru stočarstva u obliku privremene izvanredne mjere, zbog lošeg stanja i tržišnih poremećaja u sektoru mljekarstva.

Pomoć će moći koristiti sve pravne i fizičke osobe koje su ostvarile pravo na proizvodno vezanu potporu za krave u proizvodnji mlijeka u 2015. godini.

Za tu je svrhu Hrvatskoj stavljena na raspolaganje potpora Europske unije u iznosu od 1,8 milijuna eura, odnosno 13,8 milijuna kuna. Isti iznos, prema odluci Europske komisije, mora osigurati i matična država, pa je u hrvatskom državnom proračunu za tu mjeru osigurano još 13,8 milijuna kuna, odnosno ukupno je za pomoć mljekarima osigurano 27.651.527,44 kuna.

Isplate najkasnije do 30. lipnja

Jedinični iznos potpore po grlu utvrdit će se na temelju omjera ukupne omotnice i utvrđenog broja prihvatljivih grla, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pomoć će poljoprivrednicima isplatiti jednokratno i to najkasnije do 30. lipnja ove godine, kazao je Romić.


Ujedno, donesena je i uredba o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja u 2015. godini, kojom se utvrđuje struktura dopunskih nacionalnih izravnih plaćanja, odnosno hrvatsko učešće u financiranju.

Državnim proračunom za ovu godinu je za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima i mjere ruralnog razvoja osigurano nešto manje od 1,9 milijardi kuna.

Predstavnici Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život ministrima su prije sjednice dijelili mlijeko kako bi upozorili da će bez potpore države mljekari propasti. Dijelili su i letke s prijedlogom mliječnog paketa i usporedbom cijene mlijeka i vode.

Poslodavcima odobrenje za 2.300 novih stranih radnika

Na dnevnom redu sjednice Vlade bila je i odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca koja za ovu kalendarsku godinu iznosi 3.115 dozvola, a prema riječima ministrice rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, taj je broj usuglašen u konzultacijama s poslodavcima, gospodarskom i obtničkom komorom i sl.

Od ukupnog broja dozvola njih 800 se odnosi na produženje već izdanih dozvola, a za novo zapošljavanje stranaca Vlada je odobrila izdavanje 2.300 dozvola.

Najviše, 1.500 dozvola izdat će se za zapošljavanje stranaca u brodogradnji, 500 u graditeljstvu, 123 u prometu, 85 u turizmu i ugostiteljstvu, 34 u kulturi, 20 u poljoprivredi i šumarstvu, 18 u prerađivačkoj industriji, 15 u zdravstvu, a pet u znanosti i obrazovanju.

Odlukom je utvrđena i godišnja kvota dozvola za sezonsko zapošljavanje, i to 15 stranaca u poljoprivredi i šumarstvu.

U saborsku je proceduru s današnje sjednice Vlade poslan i paket zakonskih izmjena kojima se, ukidanjem instituta žalbe i s njim povezanog instituta žalbenih vijeća u području prava industrijskog vlasništva, skraćuje procedura priznavanja patenata i ostalih prava industrijskog vlasništva.

Pročitajte više