KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Vlada potvrdila: U posljednja 24 sata imamo 11 novooboljelih

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković se na početku sjednice vlade osvrnuo na povećan broj novozaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj.

"Imali smo tri tjedna zatišja, dok posljednjih dana bilježimo porast. Bilježimo preko 20 oboljelih. Smatramo da je dolaskom lijepog vremena to razumljivo i da su se naši sugrađani opustili. Pandemija ne jenjava, i dnevni broj oboljelih u svijetu je veći nego ikad. Samo jučer je bilo 120.000 novih slučajeva u svijetu, što je više nego u travnju", rekao je premijer.

"Pandemija se pojačava i u našem okruženju, broj oboljelih u zadnjih mjesec dana u Sjevernoj Makedoniji porastao je s 370 na 2500, u Albaniji sa 175 na 600, a u zadnjih deset dana broj aktivnih slučajeva u BiH skočio je sa 450 na gotovo 800, u Srbiji sa 220 na 750 slučajeva".

"To su sve razlozi za povećani oprez. Većina oboljenja vezana je uz povratak naših sugrađana iz BiH ili Srbije, a iz Slovenije je došao jedan slučaj. Stoga apeliram na sve naše građane da budu vrlo oprezni, kako se sugerira cijelo vrijeme", rekao je Plenković.

Moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu

"U interesu hrvatskog gospodarstva, turizma i normalnog funkcioniranja države je da što više reaktiviramo gospodarstvo. Moramo zadržati ključne mjere koje sprječavaju zarazu, a to se odnosi na izbjegavanje rukovanja te, naravno, pranje ruku i dezinfekcija", dodao je.

"No, moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu, a to se posebno odnosi na izbjegavanje rukovanja, pranje ruku i dezinfekciju", rekao je Plenković dodavši kako su to elementi preventive koji su najučinkovitiji i ne bi bilo dobro da ih zaboravimo. 

Najavio je da će idućeg tjedna vlada održati posebnu tematsku raspravu o pripremama za daljnju obranu od pandemije koronavirusa.

Imamo 11 novooboljelih

Državni tajnik Tomislav Dulibić je rekao kako je u Hrvatskoj do sada evidentirano 2269 slučajeva koronavirusa, a u posljednja 24 sata pozitivno je 11 osoba.

"Svi novooboljeli su promptno obrađeni i identificirani su svi bliski kontakti i kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom zdravstvenog sustava i epidemiologa situacija je stavljena pod kontrolu", rekao je Dulibić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više