EU prije godinu dana dala novac za ljude u kontejnerima. Vlada sad naručuje kućice

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

MINISTARSTVO prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je objavilo Nacrt Dokumentacije o nabavi u EOJN - Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za predmet nabave: Nabava mobilnih i modularno montažnih/demontažnih kućica, uključivo i tehničke specifikacije.

Kakve kućice se naručuju

Planira se nabaviti 500 drvenih kućica veličine od 25 m2 za jednu do dvije osobe te 35 m2 za dvije do četiri osobe. Ukupna procijenjena vrijednost nabave je 14 milijuna eura (bez PDV-a), a otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti podijeljen je na šest grupa koje se odnose na područje Sisačko-moslavačke županije.

Kako je propisano, stambena jedinica mora imati jedan prostor koji služi kao kuhinja i dnevni boravak, zatim kupaonicu te jednu ili dvije spavaće sobe. Bit će opremljena osnovnom opremom - sanitarijama, kuhinjskim elementima, osnovnim uređajima, poput štednjaka i hladnjaka, blagovaonskim stolom, krevetima…

"Osim primarnog korištenja u svrhu privremenog zbrinjavanja korisnika čije su kuće stradale u potresu, predmetne kućice se kasnije planiraju premjestiti i koristiti u druge svrhe. Slijedom navedenog, moraju biti izrađene tako da imaju mogućnost brze demontaže i transporta na drugu lokaciju bez oštećenja", propisalo je Ministarstvo u dokumentaciji koja prethodi javnom natječaju. 

EU novac na raspolaganju već više od godinu dana

O pokretanju postupka prethodnog savjetovanja za nabavu drvenih mobilnih kućica za privremeni smještaj korisnika kontejnerskog smještaja jučer je govorio i resorni ministar Branko Bačić na sjednici vlade. Pritom je pozvao hrvatske proizvođače i graditelje drvenih montažnih kuća da se uključe u ovo savjetovanje i pripomognu nabavci takvih drvenih kućica.

Ministarstvo drvene kućice planira financirati novcem iz Fonda solidarnosti Europske unije. Problem u cijeloj priči je to što je taj novac dostupan Hrvatskoj već više od godinu dana, odnosno od 30. prosinca 2021. Valja podsjetiti i da su volonteri slične drvene kućice na Baniji dizali već nekoliko mjeseci nakon potresa, a vlada u taj proces kreće više od dvije godine od petrinjskog potresa.

Opet privremeno rješenje, i to u posljednji čas prije nego što EU novac propadne

Umjesto u drvenim kućicama, koje su znatno komforniji smještaj, mnogi stradali u potresu tako su i dalje u skučenim limenim kontejnerima. Vlada tek sad planira nabavu ugodnijeg smještaja, ali opet privremenog. O zamjenskim kućama još nema previše govora.

Uz to se vlada dovela u utrku s vremenom jer za četiri mjeseca istječe mogućnost za trošenje europskog novca iz Fonda solidarnosti, što znači da posao mora biti gotov do kraja lipnja. Ako ništa drugo, vlada je barem, nakon više od dvije godine, shvatila da su limeni kontejneri i kontejnerska naselja ružna slika koja govori sve o nepostojećoj obnovi. 

Pročitajte više