Vlada prihvatila program pripreme ovogodišnje turističke sezone

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici prihvatila Operativni program pripreme ovogodišnje sezone. L

Ministrica turizma Pave Župan Rusković istaknula je da su pripreme za sezonu pri kraju, da su u inozemstvu napravljene vrlo kvalitetno i uspješno dok je situacija u zemlji drugačija.

Dobro je, kaže, što su, pripremajući sezonu, resorna ministarstva uskladila svoj posao, a neprihvatljivo što se tek nešto više od polovice jadranskih općina i gradova odazvalo pozivu da izrade vlastite programe pripreme turističke 2003. Od ukupno 90 gradova i općina odazvalo se samo njih 49.

To će se, drži ministrica, negativno odraziti u tim mjestima.

Posebnim je problemom ocijenila zaustavljanje privatizacije u turizmu.

Premijer Ivica Račan zadovoljan je najavom otvaranja novih cesta i uslužnih objekta, no, ističe da bi bilo dobro i uz stare ceste imati manje otpada. Nema razloga za toliko smeća uz naše prometnice, poručio je Račan.

Priprema turističke 2003. otvorila je i raspravu o potrebi da hrvatski turizam više koristi domaće proizvode.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić naveo je da Hrvatska trenutno ima višak svinja i da bi turističke tvrtke trebalo motivirati da kupuju domaće.

Ministrica turizma odgovara da su turističke tvrtke svjesne kvalitete domaće robe, ali traže redovitu isporuku, dovoljne količine i konkurentnu cijenu.

Vlada je dala 'zeleno svjetlo' Provedbenom programu poticanja poduzetništva i sprječavanja sive ekonomije u turizmu, koji je, istaknuto je, pobudio veliki interes na tržištu.

Župan-Rusković je izrazila zabrinutost što je, zbog preporuke HNB-a, glavnina banaka, osim Hrvatske poštanske banke, zaustavila davanje poduzetničkih kredita za turizam. Zaustavljanje takvog programa znači zaustavljanje zapošljavanja i razvoja, rekla je.

Vlada bi, možda već na idućoj sjednici, trebala biti upoznata s rezultatima subvencioniranja zapošljavanja, ne samo u turizmu, nego i u drugim resorima, najavio je ministar rada Davorko Vidović.

Uži kabinet Vlada je ovlastila da razmotri primjedbe na konačan tekst zakona o pravobranitelju za djecu, instituciji koju bi imenovao Sabor s ciljem da štiti i promiče prava djece.

Takav ishod, rezultat je kraće, ali žustre rasprave, koju je potaknuo pokušaj ministrice pravosuđa da na sjednici iznese primjedbe koje prethodno nisu raspravljene na koordinaciji.

Nezadovoljan što nije ispoštovana procedura, premijer Račan poručio je da se to ne smije opetovati i užem kabinetu predložio da razmotri primjedbe.

Pročitajte više