Vlada propisala niz uvjeta za dobivanje porezne olakšice za kupnju prvog stana

OD 1. SIJEČNJA iduće godine građani koji po prvi puta kupuju kuću ili stan, kojim bi riješili svoje stambeno pitanje mogli bi biti oslobođeni poreza od pet posto na promet nekretninama, ali bi za ostvarenje te olakšice morali zadovoljiti niz kriterija koje predlaže Vlada.

Olakšicu za kupnju prvog stana i kriterije kako bi se izbjegle eventualne zloporabe, Vlada je utvrdila u izmjenama Zakona o porezu na promet nekretnina koje je s današnje sjednice po hitnom postupku poslala u Hrvatski sabor.

Vlada je među ostalim površinu stana za čiju bi se kupnju mogla dobiti olakšica, vezala uz broj članova uže obitelji. Tako bi 5 postotnog poreza bili oslobođeni samci koji kupuju stan do 50 kvadrata, obitelj sa dva člana do 65, sa tri člana do 80 kvadrata, pa sve do obitelji sa sedam i više članova koji bi olakšicu mogli dobiti za kupnju stana do 120 kvadrata.

Spomenutu olakšicu građani ne bi mogli ostvariti ako sami, ili članovi njihove uže obitelji (bračni drug i djeca prijavljeni na istoj adresi kao i sam građanin) imaju u vlasništvu drugu nekretninu koja zadovoljava njihove stambene potrebe ili su vlasnici vikendice te druge nekretnine veće vrijednosti.

Stan ili kuća za koje bi se mogla dobiti olakšica moraju biti u mjestu prebivališta, a ne bi se mogli otuđiti u roku od 5 godina.

Spomenuta se olakšica ne odnosi na nove stanove ili kuće, jer se ti objekti nalaze u sustavu PDV-a.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru poslala i zakonske prijedloge slijedom kojim bi se plaće državnih i pravosudnih dužnosnika te sudaca umjesto preko neto izračunavale preko bruto osnovice, a posljedica toga bila bi da i oni mogu koristiti porezne olakšice kao i svi drugi građani.

Sukladno tim promjenama mijenjaju se i koeficijenti za izračun plaća kako bi plaće dužnosnika i sudaca ostale na sadašnjoj razini, istaknuo je potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Predloženim izmjenama Zakona o pravima državnih dužnosnika iz tog bi se zakona izbacili župani, podžupani i zagrebački gradonačelnik, jer su njihova prava i obveze utvrđeni drugim zakonima.

U državne bi se dužnosnike pak uvrstili rektori i prorektori sveučilišta.

Izmjenama Zakona o plaćama sudaca, plaće sudaca prekršajnih sudova bile bi izjednačene s plaćama sudaca općinskih sudova, a čelnika državnih odvjetništava i njihovih zamjenika s predsjednicima sudova, odnosno sucima.

Vlada je danas dopunila i program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje do 2004. kojim utvrđuje da je za dovršenje spojnih cesta i rekonstrukcije cesta vezanih za autocestu Zagreb - Split potrebno još 244,5 milijuna kuna.

Program je dopunjen i radovima koje će trebati obaviti na cestama najviše razine, kao što su npr. Istarski ipsilon i autocesta Zagreb - Rijeka, za što treba dodatnih 622 milijuna kuna.

Pročitajte više