Vlada razriješila Kramarića zbog prekoračenja ovlasti

HRVATSKA Vlada danas je, zbog prekoračenja ovlasti, razriješila Srećka Kramarića dužnosti ravnatelja Robnih zaliha, potvrdio je novinarima potpredsjednik Vlade Slavko Linić koji kaže da se još uvijek ne zna radi li se u posljednjoj "pšeničnoj aferi" i o mogućem gospodarskom kriminalu.

"U ovom trenutku to je prekoračenje ovlasti, ne gospodarski kriminal", istaknuo je Linić novinarima nakon zatvorene sjednice Vlade.

Kramarić je razriješen jer je po nalazu Ureda za unutarnji nadzor, prekoračio ovlasti, odnosno raspisao natječaj o zanavljanju pšenice i izabrao tvrtke bez da je za to imao potrebne dokumente - bilancu i godišnji program koje treba odobriti Vlada, rekao je Linić.

Da bi ocijenila o čemu se točno radi Vlada mora imati cjelokupnu dokumentaciju, a toga još nema, rekao je Linić, dodajući da nema potrebe komentirati izjave ministra poljoprivrede Božidara Pankretića da se radi o gospodarskom kriminalu.

Vlada je danas, naveo je, razmotrila izvješće svoga Ureda za unutarnji nadzor, djelomično izvješće Državnog inspektorata, ne i izvješće Ministarstva gospodarstva koje još nije podnijeto. Bez tih dokumenata Vlada ne može donijeti svoju ocjenu, rekao je Linić, dodajući da ministri danas nisu raspravljali o posljedicama, niti ocjenjivali postupak zanavljanja robnih zaliha.

Rekao je da ne stoje Kramarićeva pozivanja na vladino odobrenje iz 2001. jer je Zakon o strateškim zalihama donijet u prvoj polovici prošle godine, a nakon njegova donošenja nisu predloženi ni bilanca, ni godišnji program.

Ipak, dodao je da s obzirom na rokove o zanavljanju pšenice ne isključuje mogućnost da bi i Vlada možda bila donijela odluku o zanavljanju da joj je ravnatelj Robnih zaliha to predložio.

O eventualnoj šteti Linić nije želio govoriti ponavljajući da se mišljenje o tome očekuje od Ministarstva gospodarstva, koje ocjenjuje provedene natječaje, izbor ponuđača i utjecaj na tržište. O tom posljednjem elementu svoje mišljenje trebaju dati i Žitozajednica i udruge koje su na tržištu, kazao je.

O novom pomoćniku ministra gospodarstva i ravnatelju Robnih zaliha Vlada danas nije raspravljala.

(Hina) um/bn sšh

Pročitajte više