Vlada skriva podatke o poslovanju državnih firmi

Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell/Index

PREMA Zakonu o upravljanju državnom imovinom državne kompanije moraju izrađivati tromjesečna izvješća o svom poslovanju, ali ta izvješća nisu za objavu te neće biti dostupna javnosti na uvid. Time je poslovanje državnih kompanija manje transparentno od poslovanja privatnih kompanija koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi. 

Huić: Privatne kompanije moraju sve objaviti, državne ne moraju. To je protuustavno

Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa, kaže da je potpuno nelogično da javne kompanije ne moraju objavljivati ta izvješća, dok se do svakog izvješća privatne kompanije može vrlo lako doći.

“Javne kompanije moraju se ponašati maksimalno transparentno. Potpuno je nelogično da postoji obveza da privatne firme objavljuju financijska izvješća, i svatko može vidjeti sve podatke, a za javnu firmu ta obveza ne postoji. To pokazuje kako si birokracija zamišlja kako bi stvari trebale funkcionirati. Mislim da je to protuustavno. Obaveza je svih javnih tijela koja upravljaju našim novcem da odgovaraju za to što rade”, kaže Huić.

Iako su državne kompanije, kao i sve druge, dužne objavljivati godišnja izvješća, zabrinjava da i kvartalna, koja su obavezna izrađivati, neće biti dostupna javnosti, kako bi građani mogli također pratiti što se u njima događa. Radi se o imovini koja je zapravo u vlasništvu svih građana i imaju pravo znati što se s njome događa. Pogotovo kada uzmemo u obzir sve afere i gubitke koje su državne kompanije u prošlosti stvorile.

Ministarstvo: Izvješća nisu strogo povjerljiva, ali se neće objavljivati

Tražili smo Ministarstvo državne imovine da nam odgovori zašto je uvedena ovakva praksa. Kažu da izvješća nisu klasificirana kao strogo povjerljiva, ali da je Zakonom predviđeno da se neće objavljivati.

“Sa ciljem unaprjeđenja korporativnog upravljanja posebno u pogledu praćenja poslovanja društava u državnom vlasništvu, tijekom 2018. godine Ministarstvo državne imovine implementiralo je sustav unificiranog poslovnog planiranja i izvještavanja.

Provedbom navedene aktivnosti država je postala informiran vlasnik, stvorena je unificirana baza podataka o kompanijama u državnom vlasništvu koja omogućuje vlasniku uvid u poslovanje i praćenje ostvarenja planova kompanija.

Navedeni izvještaji nisu klasificirani kao 'strogo povjerljivo' međutim podaci iz planova i izvještaja ne objavljuju se javno sukladno članku 12. stavak 4. Zakona o upravljanju državnom imovinom (NN 52/18).

Unatoč navedenoj činjenici, sva trgovačka društva koja posluju u Republici Hrvatskoj, neovisno o vlasništvu, su obveznici javne objave podataka, sukladno pozitivnim propisima (članak 30. Zakona o računovodstvu, Zakona o tržištu kapitala i drugim propisima)”, stoji u pisanom odgovoru Ministarstva.

No i dalje je nejasno zašto se skrivaju kvartalni podaci o poslovanju državnih tvrtki i što je zakonodavac htio postići pisanjem takvog zakona.

Pročitajte više