Vlada sprema peti paket pomoći građanima. Butković rekao što će biti s cijenom struje

Foto: Pixsell/Zeljko Hladika

Kada je u pitanju peti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu koji bi vlada trebala usvojiti u četvrtak, potpredsjednik vlade Oleg Butković je rekao da je on još uvijek u radnoj verziji iznijevši i procjenu da će paket vrijediti oko 500 milijuna eura.

Najavio je da će se u srijedu još obaviti pojedini razgovori s nekim "zainteresiranim stranama", tako da bi sve do četvrtka moglo biti spremno za sjednicu vlade.

Podsjetio je da su neke mjere iz još aktualnog paketa, primjerice one koje se odnose na regulaciju cijene plina, na snazi do 31. ožujka 2024. godine, dok se za neke kategorije, prije svega električnu energiju, odluke moraju donijeti sada, s obzirom na to da regulirane cijene vrijede do kraja rujna ove godine.

"Svi ostaju, i mali i veliki"

Upitan o tome hoće li se produljiti subvencioniranje cijena električne energije i za velike poduzetnike, Butković je rekao: "Svi ostaju, i mali i veliki."

Naime, veliki poduzetnici trenutno za polugodišnju potrošnju veću od 2.5 gigavatsati (GWh) plaćaju 230 eura po megavatsatu. Za potrošnju do 2.5 gigavatsati, a više od 250 tisuća kilovatsati, pak, trenutno im se obračunava prosječna cijena od 180 eura po megavatsatu.

U tom kontekstu, Butković je istaknuo da je trenutno cijena električne energije na tržištu "kudikamo manja" od 180, odnosno 230 eura, pa je pitanje ima li zadržavanje mjere s tim cjenovnim granicama uopće smisla.

"O svima će se voditi računa"

"Svi veliki poduzetnici već danas mogu ugovarati cijenu manju od 180, odnosno 230 eura, tako da ćemo vidjeti još do četvrtka, obavit ćemo razgovore i s njima, da vidimo što to njima znači, ima li to smisla ili ne. Ali o svima će se voditi računa i nikog se neće zapostaviti", izjavio je Butković.

Na primjedbu novinara da su poduzetnici već rekli da bi voljeli da im zbog sigurnosti cijena ostane kao i do sada, Butković je poručio da će u slučaju bilo kakvog šoka ili poremećaja vlada uvijek reagirati, tako da i oni i građani mogu biti sigurni te se ne trebaju bojati.

Butković je najavio i da će se "malo povećati potrošnja koja će se priznavati" kada je riječ o cijeni električne energije za građanstvo, a od drugih pojedinosti paketa potvrdio je i da je u "fazi razgovora" povećanje iznosa jednokratnih naknada za korisnike dječjeg doplatka.

Pročitajte više