Vlada: U tri mjeseca ove godine puno više nasilja u obitelji nego u istom razdoblju lani

U PRVA tri mjeseca ove godine zabilježeno je 52,3 posto više prekršaja zbog nasilja u obitelji nego u isto vrijeme prošle godine, istaknula je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na sjednici Vlade koja je danas prihvatila trogodišnju Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji.

U prvom tromjesečju zabilježeno je 2.426 prekršaja zbog nasilja u obitelji, a u više od 66,4 posto slučajeva riječ je o nasilju nad ženama, istaknula je Kosor.

Da bi se zaustavili ti trendovi, Nacionalna strategija u okviru kratkoročnih mjera predviđa da svi sudski predmeti o slučajevima nasilja u obitelji dobiju oznaku žurnih, da se osnuju obiteljski sudovi, odnosno obiteljski odjeli pri sudovima, da se analiziraju postojeća i osnuju nova skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.

Osnivanje obiteljskih savjetovališta u cijeloj zemlji, jedna je od dugoročnih mjera zacrtanih Strategijom.

Vlada je utvrdila i Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava do 2008., kao i Nacionalni program za pridruživanje EU za iduću godinu.

Iduće bi godine trebalo biti donijeto 35 novih zakona, 151 podzakonski akt, te 135 mjera, rekla je ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Vlada je utvrdila i Okvirni program decentralizacije za razdoblje 2004. - 2007.

Pročitajte više