Vlada: Utvrditi zaštićeno obalno područje

VLADA se danas suglasila da se zaštićeno obalno područje odredi kao područje od posebnoga interesa za državu i da to područje obuhvati sve otoke, pojas kopna u širini od tisuću metara od obalne crte i pojas mora u širini od 300 metara od obalne crte.

Unutar zaštićenog pojasa ne bi se moglo graditi bez urbanističkog plana, a svi prostorni planovi unutar tog područja morali bi imati suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Spomenuta rješenja su dio izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju koje je Vlada po hitnom postupku poslala Hrvatskom saboru na donošenje.

Predložene izmjene su restriktivne, ali to jedini način da se zaustavi divljanje u prostoru, rekla je resorna ministrica Marina Matulović Dropulić, napominjući da su izmjene rezultat polugodišnjega terenskog uvida.

Vlada također traži da se na otocima uvede obveza izrade zajedničkih prostornih planova, bez obzira na broj gradova i općina.

Svjesni smo otpora, jer ima otoka s pet-šest općina, rekla je ministrica.

Gradovi i općine dobit će rok do konca iduće godine da donesu prostorne planove, s tim da Vlada daje mogućnost malim općinama da donesu jednostavnije prostorne planove.

Vlada predlaže i veće ovlasti urbanističkih inspekcija, ali i osjetno veće kazne za prekršitelje Zakona.

Vlada je s današnje sjednice Saboru poslala i prijedlog novog Pomorskog zakonika koji je usklađen sa svim međunarodnim konvencijama i standardima EU-a.

Novi zakonik bi uveo institut pomorske hipoteke, zatim institut pomorskoga dodatka za pomorce koji na brodu u međunarodnim vodama provedu više od šest mjeseci godišnje. Brodarima koji dobit iz međunarodne plovidbe investiraju u daljnje poslovanje omogućilo bi se, pak, oslobođenje poreza na dobit.

Porezne olakšice za brodare bit će u paketu poreznih izmjena koje priprema Ministarstvo financija, najavio je ministar Ivan Šuker.

Novi zakonik izdvaja jahte kao posebna plovila, a od stranaca koji se kane baviti charterom, traži da tvrtke registriraju u Hrvatskoj.

Vlada se suglasila da se na domaćem tržištu kapitala izdaju državne obveznice u iznosu od 300 milijuna eura, u kunskoj protuvrijednosti. Izdat će se na rok od tri godine uz kamatu četiri posto godišnje.

Spomenuta sredstva poslužit će se za vraćanje dugova i plaćanje dospjelih starih kredita, ne radi se o novom zaduživanju države, rekao je ministar Šuker.

Vlada je dala suglasnost HAC-u da s Europskom investicijskom bankom sklopi ugovor za financiranje završetka autoceste na koridoru X.

Riječ je o zaduženju od 45 milijuna eura, na rok od 25 godina i uz početk od 5,5 godina.

U prošloj godini je 667 državnih inspektora obavilo je više od 570.000 inspekcija i podnijelo više od 44.000 zahtjeva za prekršaje, te 138 prijava za kaznena djela. U državni proračun inspekcije su lani uplatile 22 milijuna kuna, podaci su iz izvješća Državnog inspektorata za 2003.

Inspektorat od Vlade traži da se na kvalitetniji način uredi nadzor nelegalnih djelatnosti koje se obavljaju u kućama ili stanovima, s obzirom da sada ne mogu u njih ulaziti ako djelatnost nije prijavljena.

Vlada će u roku petnaestak dana raspisati javni natječaj za obrazovne, kulturne, znanstvene i zdravstvene projekte Hrvata u BiH za ovu godinu, za koje je državni proračun osigurao 25 milijuna kuna.


Pročitajte više