Vladajuća stranka VMRO-DPMNE ponovno pobijedila na izborima u Makedoniji

VLADAJUĆA stranka desnog centra VMRO-DPMNE, koju vodi aktualni premijer Nikola Gruevski, ostvarila je pobjedu na parlamentarnim izborima održanim jučer u Makedoniji, objavilo je jutros državno izborno povjerenstvo.

Povjerenstvo je do sada prebrojalo više od 85 posto glasačkih listića, javlja BETA. Odaziv je bio oko 63.3 posto građana Makedonije s pravom glasa.

Prvi rezultati pokazuju da je VMRO-DPMNE osvojila 39.5 posto glasova, a na drugom mjestu je opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije sa 32.5 posto glasova. Na trećem mjestu je albanska Demokratska unija za integraciju, koja je i članica vladajuće koalicije, sa 10,4 posto glasova.

Unatoč nezadovoljstvu građana zbog velike nezaposlenosti i posrnulog gospodarstva, pobjeda vladajuće ipak je očekivana. VMRO DPMNE već treći put za redom osvaja najveći broj glasova u Makedoniji.

Nevladina organizacija MOST, koja je bila promatrač izbora, priopćila je kako bi VMRO-DPMNE trebala imati 53 zastupnička mjesta u parlament, od ukupno njih 123. Prema istom izvoru, Socijaldemokratski savez Makedonije imat će 45 mandata, što je duplo više nego dosad. Također su javili kako su sami izbori prošli mirno i bez incidenata.

Pročitajte više