Vladimir Matijanić i Mislav Bago dobili HND-ovu nagradu za životno djelo

Foto: Privatni album, Petar Glebov/PIXSELL

NOVINAR Vladimir Matijanić dobio je danas HND-ovu nagradu za životno djelo Otokar Keršovani za 2022. godinu. Matijanić je nagradu dobio posthumno. 

Matijanić je rođen 15. ožujka 1972., a preminuo je u Splitu prošle godine u 51. godini života.

Također, istu nagradu je dobio i pokojni novinar Nove TV Mislav Bago.

Najbolji novinar Indexa

Matijanić je bio najbolji novinar Indexa koji je tijekom svoje karijere otkrio brojne afere. Svoju novinarsku karijeru započeo je u Slobodnoj Dalmaciji, a potom je radio u Feral Tribuneu. 

Matijanić je napisao knjigu "Kerum i propadanje Splita", a prošle godine je dobio HND-ovu nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo. Upravo je Matijanić otkrio da su dijelovi doktorskog rada HDZ-ovog gradonačelničkog kandidata za Split Vice Mihanovića plagijat. Zbog otkrića o Mihanovićevom doktoratu dobio je nagradu. 

Prije toga je otkrio da je magistarski rad predsjednika osječkog HSP-a Ante Đapića falsificiran.

Za Matijanićevu smrt još nitko nije odgovarao

Matijanić je umro prije devet mjeseci u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć liječnika u Splitu. Hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Kako je Index već pisao, činjenica je i da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran, nego nije ni adekvatno pregledan.

Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida. Primljen je na Hitnom prijemu splitske Infektologije 2. kolovoza, kamo je došao sa simptomima covida, no otpušten je kući.

Dva dana kasnije, 4. kolovoza, te 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im rekao da nema snage napraviti ni nekoliko koraka. "Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "Pišajte u lonac pored kreveta" su savjeti koje je među ostalima dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Za Matijanićevu smrt još nitko nije odgovarao.

Nagradu dobio i Mislav Bago

Novinar Mislav Bago dobio je tijekom karijere više nagrada, bio je reporter i politički komentator. Radio je na Novoj TV te ondje bio novinar i urednik, a karijeru je započeo na HRT-u.

Bago se specijalizirao za unutarnju politiku, rad vlade i sabora. Bago je od 1995. sudjelovao u stvaranju svih izbornih emisija i aktivno prati sve procese vezane uz izbore. Bago je od 2006. do 2008. bio urednik emisije Otvoreno. Iduće godine postao je novinar i urednik na Novoj TV.

Bago je preminuo ljetos, a njegovi kolege rekli su da je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom novinarstvu. "Bio je omiljen kolega i urednik, uvijek spreman pomoći. Od Mislava smo svi puno učili i divili se njegovoj strasti prema poslu, uvijek s nekom novom idejom, uvijek korak dalje. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za sve nas", rekla je prošle godine Ksenija Kardum, šefica informativnog programa Nove TV.

Pročitajte više