Vladimir Novotny proveo pet dana iza rešetaka "s pravim kriminalcima"

NA GRANIČNOM prijelazu Bosanka Gradiška uhićen je glavni tajnik Demokratskog centra Vladimir Novotny, koji je nakon pet dana pušten iz remetinačkog zatvora.

Uhićen je zbog neodazivanja na sudske pozive u slučaju privatne tužbe za klevetu koju je protiv njega pokrenuo direktor Državnog hidrometeorološkog saveza Branko Gelo prije četiri godine. Tada je Novotny tražio smjenu ravnatelja DHMZ-a zbog odgovornosti za štetu nastalu elementarnom nepogodom u Brodskom Stupniku. Gelo je uistinu smijenjen, a nakon toga tužio je za klevetu Novotnya.

Policajci ga tražili na nepostojećoj adresi

"S lisicima na rukama odveli su me u policijskoj marici iz policijske postaje u Okučanima do Remetinca. Najgoru od svih kaznionica u Hrvatskoj. Kao pritvorenik sam smješten s pravim kriminalcima", prepričao nam je događaj Novotny dodajući kako je išao s prijateljima u Banja Luku, a nakon provjere dokumenata je uhićen. Nakon jednog poziva oduzeli su mu i mobitel. 

"Jednostavno je riječ o tome da su mi sudski pozivi stizali na adresu na kojoj nisam prijavljen", rekao nam je Novotny dodajući kako ga je i sudska policija tražila na zagrebačkoj adresi, umjesto u njegovom mjestu boravišta, Garešnici.

"Nečuveno! Kao da nekome šaljete sudske pozive u vikendicu gdje svratite s vremena na vrijeme", objašnjava Novotny. Upitan objašnjava li svoje petodnevno zatvaranje političkim motivima, Novotny odgovara potvrdno.

"Naknadno sam saznao kako je tjeralica za mnom izdana 19 dana prije parlamentarnih izbora, pa mislim da je moguće kako je to bio jedan od motiva. A zanimljivo je kako je cijeli slučaj mirovao četiri godine, a onda odjednom u izbornom mjesecu zakažu se tri ročišta. Vjerujem da je u svemu bilo i politike", smatra Novotny koji kaže kako je tek ovih dana saznao kako je uopće tjeralica i izdana.          

Mogao sam završiti do generala Korade

Kako nam je kazao Novotny još uvijek nije siguran hoće li nakon petodnevne avanture tražiti zadovoljštinu sudskim putem, no svakako će to biti, kako je kazao, jedna od priča koja će se naći u njegovu novom romanu.

"Zasad sam fokusiran na dokazivanje svoje nevinosti za slučaj klevete, a poslije ćemo vidjeti. No, apsurd je kako sam pet dana stajao u zatvoru zajedno s ljudima koji su optuženi za puno gora djela nego što je moja bezazlena kleveta. Nažalost zatvorski je sustav takav da sam lako mogao, u teoriji, završiti u ćeliji do generala Korade, da je kojim slučajem bio uhićen", zaključio je Novotny.

No, kako kaže nema primjedbi na ophođenje pravosudnih policajaca prema njemu. Štoviše nakon izlaska iz zatvora, svima je poslao poznati kalendar portala seljaci.org, gdje radi kao urednik. 

I.Ć.
Foto: Index

Pročitajte više