Vladino povjerenstvo zadovoljno pripremom za turističku sezonu

POVJERENSTVO za pripremu ovogodišnje turističke sezone, čiju je današnju sjednicu vodio predsjednik Vlade Ivica Račan, izrazilo je danas zadovoljstvo radom svih tijela koja sudjeluju u pripremi turističke sezone, budući da su, kako je rečeno, u potpunosti obavljene sve pripremne radnje.

U radu Povjerenstva, koje je osnovano radi praćenja provedbe Operativnog programa pripreme turističke sezone 2003. godine, sudjeluju predstavnici 18 institucija, a predsjedava mu ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić.

Premijer Račan je naglasio kako strateška zadaća ove Vlade - brza izgradnja autocesta - stavlja pred kušnju i pred nove izazove lokalne zajednice i regulaciju prometa na granicama.

Od Zagreba do Varaždina sada nam treba 40 minuta, a od ulaza u Zagreb do središta grada isto toliko. Sada su veliki gradovi pred problemom gužvi, pri čemu se neki, kazao je Račan, odgovorno, a neki neodgovorno postavljaju prema programu autocesta. Objašnjenja lokalnih vlasti kako se nisu snašle, ocjenjuje, stranom gostu ništa ne znače.

Prilazi Zadru i Splitu su riješeni, rješava se problem riječkog prometnog čvora, a Zagreb ostaje jedini ogroman problem i trebat ćemo vidjeti kako ga riješiti, ističe Račan. Rješavanje tih problema je zadaća mnogih, ne samo gradova, već policije i Ministarstva financija na granici, kako osigurati bolji protok turista.

Račan je istaknuo da nitko u Europi ne može i nije riješio problem gužvi u špici."Špica je špica, ali se treba pripremiti kako bi se smanjili veliki zastoji na granicama i naplatnim kućicama, a za to postoje rješenja koja se mogu primijeniti", kazao je Račan, dodajući da se pritom organizacijske i ljudske pogreške - ne smiju događati.

Jedna od investicija u zdravstvu za koju će se, kako je rekao, premijer osobno založiti je nabava helikoptera za hitne medicinske intervencije. Ujedno je zainteresiran i za projekt brze pomoći i brzog rašćišćavanja cesta nakon nesreća, kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih situacija.

Predsjednik Vlade smatra kako je dodatna pažnja treba posvetiti održavanju državnih cesta, naročito onih koje su uništene zbog prijevoza materijala za izgradnju autocestu, te da MPPV treba što je brže moguće osigurati sanaciju tih cesta.

Na svim turističkim pravcima izvedeni su radovi održavanja i uređenja, rekao je Žuvanić te naglasio da je u ovoj sezoni broj međunarodnih pomorskih linija povećan za pet i sada ih je 19. Od 5. srpnja u promet će i trenutno najveći trajekt na Jadranu "Tin Ujević", kapaciteta 1000 putnika i 200 vozila, a prometovat će na liniji Split-Starigrad.

HŽ će, kazao je resorni ministar, agencijskim vlakovima prevesti oko 12 tisuća putnika, u zračni se prijevoz od ove sezone uključio i Air Adriatic s dva zrakoplova s kojima planiraju prevesti 100 tisuća putnika.

Predstavnik MUP-a Rajko Horvat kazao je da je naloženo svim policijskim upravama da se na priključcima autocestama dodatno 24 sata nadzire promet radi izbjegavanja negativnih posljedica prošlogodišnjeg otvaranja dijelova autocesta koje su rezultirale većim brojem poginulih.

Pročitajte više