Vlado Ćosić iz tzv. ahmićke skupine priveden zagrebačkom istražnom sucu

VLADO ĆOSIĆ (42), jedan od četvorice osumnjičenih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Ahmićima (BiH) 1993. koji je jučer uhićen u Zadru, priveden je danas oko 13,15 sati kod istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda.

Vladu Ćosića, za kojim je u rujnu 2000. raspisana međunarodna tjeralica, ispitat će istražni sudac Zdenko Konjić, nakon čega će odlučiti hoće li Ćosiću odrediti jednomjesečni pritvor.

Ćosić je na sud doveden iz zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu, gdje je prebačen nakon što je jučer uhićen u Zadru.

Do istražnog suca Konjića pratila su ga dvojica pravosudnih policajaca, a na rukama je imao lisice.

Ćosić je jedan od četvorice iz tzv. ahmićke skupine koju se sumnjiči za zločin u srednjobosanskom selu Ahmići, gdje je 16. travnja 1993. ubijeno 116 civila i razoren veliki broj civilnih objekata. Također ih se tereti i za krivotvorenje isprava.

Uhićen je jučer u Zadru dok je pomagao u građevinskim radovima na jednoj kući na Krešimirovoj obali.

Po riječima glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna, Ćosić se u Zadru krio pod lažnim imenom Ivan Vuleta, a na to mu je ime glasila putovnica, izdana u PU zadarskoj u srpnju 1999. Boravio je u kući na adresi Put Nina 130, u kojoj je policija, uz lažnu putovnicu, pronašla i njegovu originalnu vozačku dozvolu izdanu u Mostaru 1998., te još neke iskaznice s lažnim imenom.

Uz Ćosića, za zločin u Ahmićima, istraga je 2000. pokrenuta i protiv Tomislava Vlajića i Ante Sliškovića, koji su tada i uhićeni, dok su Paško Ljubičić i Ćosić pobjegli. Sva četvorica su živjela na širem zadarskom području pod drugim identitetima.

Slišković i Vlaić su početkom 2001. optuženi samo za krivotvorenje isprava, dok je istraga za zločin u Ahmićima nastavljena.

Paško Ljubičić predao se u studenome 2001. i izručen je Haškom sudu koji je protiv njega podignuo optužnicu, tereteći ga da je kao zapovjednik prvog voda bataljuna vojne policije HVO-a između lipnja 1992. i srpnja 1993. sudjelovao u napadima na muslimanska sela u općinama Vitez i Busovača u srednjoj Bosni, a optužen je i za zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ahmići. Za taj su zločin u Haagu još optuženi Tihomir Blaškić i Dario Kordić.

Ćosić, rođen u Busovači, bio je Ljubičićev zamjenik.

Pročitajte više