Vlahušić: Hrvatska jedina zemlja bez pune zdravstvene zaštite i na Dan bolesnika

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić upozorio je danas da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj na Svjetski dan bolesnika zbog štrajka liječnika pacijenti ne ostvaruju punu zdravstvenu zaštitu.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) niti na današnji dan nije omogućio da se svima pruži puna zaštita, rekao je Vlahušić Hini komentirajući odluku sindikata da se i danas primaju samo hitni pacijenti.

Vlahušić je jučer pozvao HLS na razum, kako bi pravo na zdravstvenu zaštitu bilo stvarno, a ne samo deklarativno.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je danas da o zamrzavanju štrajka može odlučiti samo Glavni štrajkaški odbor, koji se sastaje tek sutra.

Ministar zdravstva nije danas želio najaviti iduće Vladine poteze u vezi štrajka, jer čeka ishod sutrašnje sjednice Glavnog štrajkaškog odbora.

Ako HLS niti sutra ne prekine štrajk, neslužbeno se nagađa da bi Vlada na sjednici u četvrtak mogla liječnicima uvesti radnu obvezu ili zatražiti sudsku zabranu štrajka.

Vlahušić je također odbacio današnju optužbu HLS-a da je Uredbu o povećanju mase za plaće predložio Vladi bez konzultacija sa sindikatom.

HLS je konzultiran o 10-postotnom povećanju mase za plaće, a to je pitanje cijelo vrijeme bilo predmet pregovora. Prijedlog sindikata bio je, međutim, viši od 10 posto, što Vlada nije mogla prihvatiti.

´Povećanjem plaća od prosječno 10 posto kroz dodatak na uvjete rada išli smo maksimalno u korist liječnika poštujući zahtjeve HLS-a´, tvrdi Vlahušić.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić također je prethodno pozdravio Vladinu uredbu o povećanju mase za plaće, ocijenivši kako se njome ispravljaju neke nepravde prema liječnicima.

Po uredbi, liječnici specijalisti u bolnici minimalno će dobiti 16 posto veće plaće, dok će 20 drugih kategorija liječnika specijalista, kao što su anesteziolozi, kirurzi, specijalisti radiologije, kardiolozi, patolozi obducenti, specijalisti sudske medicine i drugi dobiti 20 posto više.

Liječnici u hitnoj medicinskoj pomoći dobit će 10 posto veće plaće, dok će liječnici u bolnici bez položenog specijalističkog ispita te liječnici u zavodima za javno zdravstvo dobiti šest posto veće plaće.

Pročitajte više