Vlasnica apartmana na Murteru tjerala kupače s plaže: Ovo je moje dvorište

Foto: Facebook

Na Murteru, točnije dijelu otoka Podvrške, vlasnica obližnjih apartmana tjera kupače s betonskog mula koji se nalazi na plaži, kaže čitatelj portala Morski.hr.

"Riva i plaža je tamo od pamtivijeka koja je s vremenom napredovala (raširila se). Znači oduvijek je tamo, oduvijek su je zajedno koristili domaći kao i turisti slučajni prolaznici bez ikakvih sukoba. Međutim, zadnjih par godina nema dana kroz sezonu da nema vike i pogrdnih naziva svima, što zbog kupanja, parkiranja i slično", rekao je za Morski čitatelj koji se neugodno iznenadio kad je svjedočio "paljbi tzv. čuvara plaže" po ljudima koji nisu koristili njihove ležaljke, već su raširili ručnike pored njih.

Lokacija plaže je između kampova Slanica i Lasatka. Novinari portala Morski.hr nazvali su vlasnicu koja je potvrdila da su ležaljke njene, odnosno za njene "goste u apartmanu".

"Ležaljke su za naše goste, rivu je gradio djed"

Zanimali su ih, s obzirom da ima objekt u blizini, ali i prazne ležaljke na plaži, uvjeti boravka i privezivanja plovila s desetak ljudi koji bi na toj plaži proveli dva dana u vlastitom aranžmanu.

"Ne, ne možete, to su ležaljke za naše goste i riva je tu od 1960-ih koju je gradio djed. Smetat ćete gostima i ne možete biti tu. Možete na drugu rivu, gdje se privezuju brodovi", odgovorila je vlasnica apartmana.

Poziva se i na katastarske čestice, no one uvidom u zemljišno-knjižne podatke pokazuju da se između njene čestice i mora nalazi pomorsko dobro upisano kao "Državna imovina, Općina Murter".

Pitali su je ima li za korištenje rive i ležaljki koncesijsko odobrenje, odnosno po novom dozvolu.

"Da, naravno da imamo. Ja imam tamo ležaljke, to koristimo, rivu smo popravili s malo betona jer je oštetilo nevrijeme", odgovara pa na pitanje tko joj je izdao odobrenje tvrdi da je to napravila Lučka kapetanija. Međutim, to nije moguće jer Lučke kapetanije ne izdaju nikakve koncesije.

"To je naše dvorište"

"Pravna osnova je moja djedovina. Ne bi htjela da mi tamo netko nepozvan koristi ležaljke jer to bi bilo kao da ja koristim njihove ručnike", odgovara vlasnica apartmana i dodaje da je riva tu desetljećima.

"Ali vi nemate nikakvo pravo rezervirati mjesto na plaži ako na plaži nema nikoga. Možete ih držati u dvorištu, a ako netko dođe, može ih ukloniti ili na njih leći. Barem tako kaže zakon. Ili ste vi iznad zakona?" rekao joj je novinar.

"Ali to je naše dvorište", odgovorila je vlasnica apartmana. 

Pročitajte više