Vlasnik Croatia filma pod utjecajem člana Vlade cenzurira satirični crtić

AUTOR satiričnog crtanog filma "Laku noć, Hrvatska", Števo Šinik, optužio je Željka Zimu, glavnog direktora Croatia filma, za cenzuru. Prema Šinikovim navodima. Zima cenzuru provodi na način da štiti svoje političke zaštitnike iz Vlade RH od satirične kritike kakvom obiluje dotični crtić.

U javnosti poznatiji pod umjetničkim imenom Stiv Cinik, idejni tvorac satiričnog crtanog filma koji se u desetominutnim epizodama prikazuje svaki dan na Novoj TV, žestoko je optužio direktora Croatia filma u razgovoru za Nacional.

Šinik je ustvrdio kako Zima nadgleda svaku epizodu crtića koju za Novu TV proizvodi Croatia film, te je jednom naredio da se iz nekih epizoda izbace scene u kojima se spominju tajkuni Miroslav Kutle i Ivić Pašalić. Gledateljima Nove TV Šinik se ispričao, kazao je da se slaže s kritikama crtane serije te dodao da se "Laku noć, Hrvatska" zbog cenzure Croatia filma bitno razlikuje od onog što je najavljivano, pa su tako gledatelji prevareni.

"Planirali smo biti puno provokativniji te se puno ozbiljnije satiričnije baviti problemima u hrvatskom društvu, poput nekih sličnij francuskih i britanskih crtanih filmova koji su prilično gledani i utjecajni." – kazao je Šinik u razgovoru za tjednik Nacional, pa dodao kako je glavni izvor svih problema crtanog filma "Laku noć, Hrvatska" upravo Željko Zima, direktor Croatia filma.

"On je od početka projekta nastupio s pozicije vlasnika i nametnuo se kao osoba koja kontrolira sve pa se upravo pod njegovim utjecajem često mijenjaju scenariji pojedinih epizoda, koji originalno slijede naše najave uoči početka emitiranje projekta. Zima se praktički prometnuo i u redatelja, i u supervizora, i u scenarista, što je rezultiralo zasad tihim nezadovoljstvom tima koji radi na projekti i inercijom koja se osjeti u sadržaju našeg proizvoda." – pojasnio je Šinik.

"Čini mi se da Zima sve pokušava kontrolirati zato što je pod neizravnim utjecajem nekoga iz Vlade, kome ne bi odgovaralo da se njezini članovi ismijavaju." – kazao je autor crtane serija, pa dodao: "Da je počeo intervenirati u scenarij doznao sam posredno, jer sam scenarij u ruke primao tek nakon što ga je on već korigirao. Takav proizvodni proces također je on kreirao."

Autor crtane serije optužio je direktora Croatia filma za intervenciju u epizode u kojima su spominjani Miroslav Kutle i Ivić Pašalić, odnosno da se neki dijelovi te epizode naknadno izbace.

"Najčešće je intervenirao u one dijelove scenarija koji se tiču Vlade i aktivnosti nekih njezinih ministara. Zima to radi uvijeno, ali u nekoliko navrata sugerirao je da Vladi napadamo tako da ih to ne boli." – kazao je Šinik, pa dodao kako je zbog Ziminih intervencija serija "Laku noć, Hrvatska" izgubila kredibilitet, pa tako i gledanost.

Pročitajte više