Vlasnik DM-a razbaštinio sedmero djece i čitav udio u tvrtki poklonio humanitarnom fondu!

VLASNIK njemačkog lanca drogerija DM Götz Wolfgang Werner je prebacio čitav udio u vlasništvu tvrtke jednom humanitarnom fondu.

66-godišnji Werner je objavio da se pridržava američke izreke da "nije sramota postati bogat, ali je sramota bogat umrijeti" te svoje sedmero djece ostavio bez nasljedstva od milijarde eura.

Rekao je da "djeca imaju pravo na dobar start, ali ne i na to da roditelji njima i njihovim potomcima osiguraju doživotno blagostanje", dodavši da im je osigurao kvalitetno obrazovanje i naučio ih da se brinu sami o sebi.

U recesiji povećao prihode

Werner je 1973. osnovao lanac drogerija Drogerie Markt, poznatiji kao DM. Danas ima 2.200 poslovnica širom Europe s 34.000 zaposlenih i godišnjim prometom od oko pet milijardi eura. DM je jedna od rijetkih tvrtki kojoj su se prihodi u recesiji povećali.

Oštar je kritičar novog sustava njemačke socijalne pomoći kojim je došlo do stapanja pomoći za duguročno nezaposlene i pomoći za siromašne. Kako kaže, radi se o "zatvoru za spavanje kod kuće" koji krši ljudska prava i više članaka njemačkog ustava.

Poslodavac iz snova
  
Profesor poduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsruheu već godinama uspješno dokazuje da se golemi profit može steći i poštenim odnosom prema djelatnicima. Zaposleni u njegovim dućanima imaju pravo sami određovati asortiman, umjesto o "personalnim troškovima" u tvrtki govori o "kreativnim troškovima", a pripravnike šalje na kazališne radionice da bi potaknuo njihov razvoj ličnosti.

Suautor je knjige "1000 eura za svakoga" i u njoj se zalaže za to da osnovni prihod svakog radnika bude 1000 eura. Teoriju iz knjige je uspješno primijenio u praksi, jer plaće njegovih djelatnika dosežu taj iznos. U Hrvatskoj zaposlenici DM-a zarađuju i do 7.000 kuna, a imaju 14 plaća godišnje. 

Pročitajte više