Austrija čeka turiste: "Tko je loše gospodario ili skupljao dugove, taj će propasti"

AUSTRIJA polako otvara granice i ukida mjere koje bi mogle naškoditi pokretanju turizma. Kako to izgleda u regiji oko Nežiderskog jezera uz austrijsko-mađarsku granicu?

Kako piše Deutsche Welle, posvuda oko Nežiderskog jezera (Neusiedler See) se čuju gakanje i cvrkut. Područje uz austrijsko-mađarsku granicu prekriveno trskom je raj za ljubitelje ptica. No zbog pandemije koronavirusa i unatoč gotovo ljetnim temperaturama i lijepom vremenu, oko ovog stepskog jezera je ovih dana pusto. Tu i tamo iz mjesta Illmitza zaluta koji biciklist. "Danas je možda bilo dvadesetak gostiju", kaže Herman Drescher koji svojim brodovima turiste prevozi s jednog kraja jezera na drugo. Njegovi sezonski radnici iz Mađarske su ove godine s radom započeli početkom svibnja, dva tjedna kasnije nego inače. I prodavačica sladoleda Moni se žali da je turista mnogo manje nego prošle godine. "Možda jedna trećina od onoga što smo imali prošle godine. I tako će biti toliko dugo dok su granice zatvorene", kaže.

Popuštanja kad su putovanja u pitanju

No prema preporuci Europske komisije, zemlje članice bi tek od sredine lipnja trebale otvarati svoje granice. Istodobno austrijska vlada već tjednima vrši pritisak kako bi se pokrenula važna privredna grana. "Krajem svibnja ćemo otvoriti hotele i pansione", najavila je ministrica turizma Elisabeth Köstinger iz Austrijske narodne stranke (ÖVP). No istodobno se želi "broj novih zaraza zadržati pod kontrolom". Zato se za početak već sad otvaraju granice s onim susjedima kod kojih je stanje s koronom povoljno (Njemačka, Češka, Slovačka, Švicarska), a granice prema Italiji zasad ostaju zatvorene.

Građani većinom podržavaju ove mjere i postupno otvaranje. No za hotelijere poput Otta Josefa Egermanna je sezona prošla. "U travnju i svibnju se inače održavaju brojni skupovi ornitologa. Ali i brojne manifestacije poput relija oldtimera. Oni su svi ove godine izostali", žali se Egermann.

Njegovo osoblje s obje strane granice se nalazi kod kuće i prima naknadu za skraćeno radno vrijeme. Još u studenom prošle godine je sve izgledalo dobro. Hotel u Illmitzu s 50 kreveta je bio potpuno rezerviran. Sada su sve narudžbe otpale. "Imamo nešto rezervacija za preko blagdana Duhova, a ljeto je potpuno otvoreno", kaže rezignirano vlasnik hotela. Rezervacije za jesen još nisu otkazane. "Nadam se da će tako i ostati. Ako ne dođe do drugog vala epidemije", kaže Egermann.

Bečki odrezak do kućnog praga

Hotelijeri širom Austrije se žale na financijsku propast. Više od trećine hotela s četiri ili pet zvjezdica je, prema informacijama hotelske udruge ÖHV, po hotelu nakupilo 700.000 eura gubitka ovih tjedana. Vlada, svjesna važnosti turizma, koji ostvaruje 16 posto BDP-a, pomaže poreznim olakšicama, bonovima za potrošnju u gastronomiji i direktnim financijskim injekcijama.

Egermann je skeptičan što se pomoći tiče. "Na kraju privreda plaća ceh kroz više poreze i namete", kaže on. I vjeruje da će koronakriza "počistiti" stanje u hotelijersko-ugostiteljskom sektoru. "Tko je loše gospodario ili skupljao dugove, taj će propasti", zaključuje Egermann.

Njegov hotel može izdržati jednu ovakvu godinu, više ne. Pomoć od države u obliku kredita nije uzimao jer su "kamate više od kredita koji sada plaćam".

Oko onih nekoliko gostiju, a uglavnom se radilo o radnicima koji rade na održavanju vjetrenjača, koje je hotel Post ugostio posljednjih dana, brinula se obitelj. Uvedene su i neke novine kojih prije u ovom mjestu nije bilo. "Sada dostavljamo šnicle do kućnog praga. To će ostati nakon koronakrize jer su mještani to dobro prihvatili", kaže Egermann.

Pročitajte više