Vlasnik Tehnoplasta kupio zgradu rektorata, Split će dobiti još jedan heritage hotel

Foto: Index

ZGRADA u Livanjskoj, bivše sjedište rektorata splitskog Sveučilišta, ide u ruke Ivana Pulića, vlasnika tvrtke Tehnoplast za upravljanje zgradama. Njegova tvrtka Quatro Company jedina se javila na natječaj koji je rapisalo Sveučilište. Rektor Šimun Anđelinović kaže kako su zgradu najprije ponudili sastavnicama Sveučilišta, a potom i HPB-u, koji u Splitu nema svoje prostorije, no nije bilo interesa. Zgradu su oglasili za prodaju nakon što se rektorat zajedno s Filozofskim fakultetom za stotinjak milijuna kuna smjestio u upravnu zgradu Brodomerkura.

"Nažalost, dobili smo samo jednu validnu ponudu. Pulić je platio 1,9 milijuna kuna u startu da bi pokazao ozbiljnost. To je bio dio natječaja. Dva mjeseca su zgradu mogli kupiti država, županija i grad, jer je pod zaštitom. Nitko se nije javio. Kao dio ugovora s Vladom morali smo je prodati, do kraja siječnja trebali smo platiti 47 milijuna kuna, što smo i napravili. Nemamo penala. 20 milijuna je naših, a ostatak je poslala država. Ostaje nam još treća rata od 19 milijuna kuna", kazao nam je Šimun Anđelinović.

20 milijuna kuna za zgradu staru gotovo stoljeće

Zgrada je stara gotovo stoljeće, a po procjeni sudskog vještaka za građevinu 1.200 metara kvadratnih vrijedi 2,65 milijuna eura ili gotovo 20 milijuna kuna. Pulić je ponudio 2,7 milijuna eura, a u zgradu namjerava uložiti još dvostruko i od nje napraviti heritage hotel.

"Predlagali smo hostel za strane studente, no kupac se odlučio za hotel. Zgrada je pod zaštitom Ministarstva kulture, vanjski gabariti se ne smiju mijenjati, a radove moraju izvoditi licencirane tvrtke. Zgrada je ciljano rađena kao objekt javne uprave, tu su bili arhivi, a u podrumu i na prvom katu se nalazi Katastar. Mi smo je dobili 1974. godine kada je osnovano Sveučilište u Splitu", kazao nam je Anđelinović. 

 

Pročitajte više