Voditeljica Apela protiv premještanja Zida boli iz Selske ulice i Ilice

Voditeljica Centra za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelji Apel, Zdenka Farkaš, u večerašnjem je priopćenju izrazila svoje protivljenje najavljenom rušenju spomenika Zida boli s lokacije u Selskoj ulici i u Ilici u Zagrebu, te njegovo premještanje na Gradsko groblje Mirogoj. L

Voditeljica Apela najavila je i konferenciju za novinare za ponedjeljak, 9. svibnja, u 9,15 sati, u Selskoj ulici, kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, reagirajući time na također za ponedjeljak (u 10 sati) najavljen početak radova na Spomen parku sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", na groblju Mirogoj.

Početak radova spomenika na Mirogoju najavio je Odjel za branitelje i udruge branitelja iz Domovinskog rata Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, zajedno sa, kako se navodi u pozivu Gradskog ureda, "Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatskom zajednicom udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Zajednicom udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske".

Izražavajući svoje protivljenje premještanju Zida boli na Mirogoj, Zdenka Farkaš u priopćenju navodi da je spomenik " Glas hrvatske žrtve- Zid boli, na lokaciji Selske i Ilice u Zagrebu, nastao kao vapaj neuslišanih zahtjeva za zaustavljanje srpske agresije na Hrvatsku, te kao izraz protesta na bešćutnost i neučinkovitost međunarodne zajednice u suzbijanju ubijanja ljudi i razaranja Hrvatske".

Također ističe kako "razlozi za postojanje spomenika Zid boli postoje i dalje, sve dok sudbine nestalih i zatočenih ne budu poznate, dok svi posmrtni ostaci ubijenih tijekom Domovinskog rata ne budu predani obitelji i dostojanstveno pokopani i dok se svi prognani i izbjegli ne vrate na svoja ognjišta".

Voditeljica Centra Apel Zdenka Farkaš navodi kako "spomenik Zid boli nije komunalno smeće kojeg bi se trebalo riješiti" te da nema nikakvog problema za njegovo održavanje.

Ocjenjuje i kako je "uvredljiv izabrani prijedlog na natječaju u svezi premještaja Zida boli, i to tako da se opeke s imenima poginulih i nestalih iz Domovinskog rata pokopaju pod zemlju na groblju".

"Spomenik Zid boli je izrazio duh otpora hrvatskih građana na zlo, i na propuštanje zla od strane međunarodne zajednice, koja nije onda, a ni danas, razlučila točno tko je bio agresor, a tko je bio žrtva u agresiji na Republiku Hrvatsku", naglasila je u priopćenju voditeljica Centra Apel.

U vezi s najavljenim početkom gradnje Spomen parka sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - zid boli", na groblju Mirogoj, Zdenka Farkaš navodi da "osim toga, nije ni primjereno trošiti ogromna sredstva za oblikovanje novog spomenika na groblju Mirogoj, oko 9.000.000,00 kuna, i to u vrijeme kada su brojni branitelji nedovoljno statusno riješeni".

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više