Vodostaj Dunava rekordno je nizak, u Srbiji nađeni potopljeni nacistički brodovi

Ilustracija: Miloš Tesić/ATA Images

NAJGORA suša u Europi u nekoliko posljednjih godina uzrokovala je najniži vodostaj moćne rijeke Dunava koji je zabilježen u ovom stoljeću, razotkrivši trupove desetaka njemačkih ratnih brodova s eksplozivima koji su potopljeni u Drugom svjetskom ratu blizu srpskog lučkog grada Prahova.

Crnomorska flota nacističke Njemačke potopila je duž Dunava stotine brodova 1944. godine kako se povlačila od sovjetskih snaga, dok ti brodovi i dandanas ometaju riječni promet tijekom niskih vodostaja.

Mnogi trupovi još uvijek sadrže tone streljiva i eksploziva

Međutim, ovogodišnja suša, za koju znanstvenici tvrde da je posljedica globalnog zatopljenja, razotkrila je više od dvadeset trupova na jednom potezu Dunava blizu Prahova u istočnoj Srbiji, od kojih mnogi još uvijek sadrže tone streljiva i eksploziva te predstavljaju opasnost u plovidbi.

"Njemačka flota iza sebe je ostavila veliku ekološku katastrofu koja prijeti nama, stanovnicima Prahova", rekao je Velimir Trajilović, umirovljenik iz Prahova koji je napisao knjigu o njemačkim brodovima. Radnici u lokalnoj ribarskoj industriji također su u opasnosti, uključujući i one iz Rumunjske, s druge strane rijeke.

Srbi žele spasiti trupove i ukloniti eksploziv

Mjeseci suše i rekordno visoke temperature ispostavili su se kao smetnja riječnom prometu na vitalnim arterijama i u drugim dijelovima Europe, uključujući Njemačku, Italiju i Francusku. U Srbiji vlasti su pribjegle jaružanju kako bi plovni putevi na Dunavu ostali i dalje otvoreni.

Kraj Prahova zbog trupova nekih brodova plovni put Dunava sužen je sa 180 na samo 100 metara. Raštrkani po riječnom koritu, neki brodovi i dalje imaju oklopne kupole, zapovjedne mostove, slomljene jarbole i iskrivljene trupove, dok drugi leže pod pjeskovitim humcima.

U ožujku je srpska vlada raspisala poziv za spas trupova i uklanjanje streljiva i eksploziva. Trošak operacije procijenjen je na 29 milijuna eura.

Pročitajte više