Vojislav Šešelj najavio da se brani sam

Čelnik srpskih radikala Vojislav Šešelj u srijedu je prvo pojavljivanje pred Haškim sudom, koje obično traje vrlo kratko, pretvorio u dugu sudsku sjednicu zatraživši da se optužnica pročita u cijelosti i s dodacima.

Šešelj je na početku sjednice, na kojoj bi se trebao izjasniti o krivnji, rekao kako je njegova ´definitivna odluka da se pred Međunarodnim kaznenim sudom brani sam´, dodajući kako će kasnije uzeti pomoćnike ili pravne savjetnike ali ga oni neće zastupati pred sudom. Šešelj je redoviti profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, a sudac Wolfgang Schomburg obraćao mu se s ´doktore Šešelj´.

Sugestije suca kako bi mu, iako je doktor prava, koristilo da uzme branitelja posebno zbog udjela britanske prave tradicije u postupku, Šešelj je odbacio.

Uz zadržanu teatralnost, koja je bila njegov znak prepoznavanja u politici, u svom je prvom pojavljivanju u sudnici pokazao da će korisiti sve pravne mogućnosti za otezanje i opstrukciju postupka. Sudac je ograničio čitanje optužnice na 90 minuta.

Šešelj je od suda zatražio i da mu se pribave svi relevantni dokumenti Haškog suda, potrebni za obranu i to kako je rekao, ´isključivo na srpskom jeziku´.

Tijekom sjednice uložio je niz prigovora na prijevod tvrdeći da ne razumije (hrvatske) izraze kao što su ´točka; obrana; zapadni Srijem; suradnja´.

Šešelj se nalazi u pritvoru Haškog suda od ponedjeljka, 24. veljače. Prema optužnici objavljenoj 14. veljače tereti ga se po osam točaka za zločine protiv čovječnosti i šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja za njegovo sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu na čelu kojeg je bio Slobodan Milošević. Prema optužnici cilj tog zločinačkog pothvata bilo je prisilno uklanjanje većine Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva s trećine teritorija Hrvatske, većih dijelova BiH i dijelova Vojvodine radi njihovog priključenja novoj državi pod dominacijom Srba.

Uoči odlaska za Haag ponovo je izabran za predsjednika oporbene Srpske radikalne stranke (SRS) a tisućama svojih pristaša u nedjelju je na ´mitingu ispraćaja´ na beogradskom Trgu Republike obećao da će u Haagu ´raskrinkati antisrpsku zavjeru´ i vratiti se kao pobjednik.

Sjednica se nastavlja nakon stanke.

Pročitajte više