Vojislav Šešelj optužen za ubojstvo Đinđića

VOĐA srpskih radikala i haaški optuženik Vojislav Šešej umješan je u ubojstvo premijera Zorana Đinđića.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio je protiv Šešelja podignuta jedinstvena krivična prijava zbog "poticanja na terorizam i ubojstvo".

Šešelj je optužen da je dvojicu organizatora atentata - Legiju i u međuvremenu ubijenog Dušana Spasojevića Šiptara - poticao da ubiju Đinđića.

Šešelj je pri odlasku u Haag izjavio kako će "Srbija plivati u krvi", a Đinđića je proglasio ustašom.

Srpska radikalna stranka prije petnaest dana odbacila tvrdnje da je njen lider bio umiješan u planiranje i organiziranje ubojstava i otmica po Srbiji.

U priopćenju su napisali da je Šešelj spreman u haaškom pritvoru razgovarati o tim optužbama s javnim tužiteljem ili istražnim sucem, pod uvjetom da razgovori budu snimljeni. Stranka je također opovrgnula informaciju da je ubijeni vođa Zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar financirao Srpsku radikalnu stranku.

Šešelj se u pritvoru Haškog suda u Scheveningenu nalazi od 24. 02.2003.

45 kaznenih prijava za ubojstvo Đinđića

Srbijanska policija predala je na beogradskom Okružnom sudu kaznene prijave protiv 45 osoba, među kojima ima političara, vojnih i policijskih dužnosnika, za navodnu umiješanost u ubojstvo  Đinđića, izjavio je Mihajlović.

Među osobama protiv kojih je podnesena kaznena prijava je Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik posebne policijske postrojbe Crvenih Beretki i prvoosumnjičeni za organizaciju atentata te mnogi drugi pripadnici njegovog zloglasnog Zemunskog klana. Optužnica se traži i protiv dozapovjednika u međuvremenu raspuštenih Crvenih beretki Zvezdana Jovanovića, koji je navodno osobno pucao u Đinđića.


Na popisu su i dva bliska suradnika bivšeg jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice - njegov nekadašnji savjetnik za vojna pitanja Rade Bulatović i bivši ravnatelj vojne obavještajne službe general Aco Tomić.

Mihajlović je rekao da su Luković i drugi pripadnici klana tražili i dobili jamstva od Bulatovića i Tomića da vojska neće intervenirati nakon premijerova ubojstva.

Bivši srbijanski premijer ubijen je u atentatu snajperskom puškom 12. ožujka ispred zgrade srbijanske vlade u Beogradu.

Pročitajte više