Vojković: Snimka će pokazati tko govori istinu, Linić ili ja

PREDSJEDNIK HFP-a, u doba prodaje starigradskog hotela Alan Hypo Alpe Adria banci, Hrvoje Vojković, tvrdi za Index kako se lako može dokazati da je on bio protiv te prodaje jer joj se oštro usprotivio na sjednici Upravnog odbora, koja je, srećom, kaže, snimana.

Podsjetimo, zbog te se prodaje Državno odvjetništvo priprema istražni zahtjev protiv Vojkovićeva zamjenika u to doba, a kasnijeg predsjednika Fonda za privatizaciju Krešimira Starčevića, i protiv još deset osoba, većinom iz samog vrha hrvatskog ogranka Hypo banke.

"Ja sam u startu bio protiv da se hotel proda tom ponuđaču, jer sam smatrao da za to postoje razlozi ekonomske prirode. Nažalost moji stavovi su bili drugačiji od stava mog zamjenika (Starčevića), ministrice turizma, Pave Župan Rusković i Slavka Linića, koji je u jednom trenutku presjekao raspravu i donio odluku", kaže Vojković, dodaje kako su u kompletnoj raspravi o hotelu sudjelovali samo njih četvero, a da se to može čuti i na snimci sjednice.

"Zbog snimke nisam osumnjičen"

"Pozivam sadašnju upravu Fonda da javnosti da uvid u audio zapis te sjednice. Sve se sjednice snimaju i rijetkost je da se ovako nešto može dokazati tim putem. Pretpostavljam da upravo zbog tog zapisa ja koji sam bio predsjednik Fonda, nisam osumnjičen jer je bio na raspolaganju istražiteljima", kaže Vojković.

Također je reagirao na Linićeve izjave u medijima da je "prijedlog za privatizaciju Alana stigao od bivšeg HFP-ova predsjednika Hrvoja Vojkovića, a Starčević ga je proveo u svojstvu njegova zamjenika, odnosno vršitelja dužnosti predsjednika HFP-a, jer Vojković je početkom 2002. već bio u Croatia osiguranju".

"Kao prvo, odluku o privatizaciji nekog društva u državnom vlasništvu donosi Vlada, tako da nije mogao ići od mene. Drugo, Fond sam napustio nedugo zatim i postao ministar gospodarstva, a u Croatiu odlazim tek dvije godine kasnije", kaže sadašnji šef Uprave CO.

Nisam znao tko je stvarni kupac Alana, i zato sam bio protiv

Linićevo opravdanje da je u ugovoru stajala obveza ulaganja 2 milijuna kuna u adaptaciju hotela, a da je Hypo banka je uložila 8 milijuna, zbog čega je smatrao prodaja nije sporna, Vojković kaže da su to detalji o kojima nije bilo rasprave na sjednici.

"Zalagao sam se za drugu ponudu, onu od Vjekoslava Šafranića to je bila ponuda za poznatog kupca, za razliku od one od Hypa. HAAB je bila samo nominalni kupac i nije se znalo za koga ju zapravo kupuje. A i smatrao sam da je Šafranićeva ponuda ekonomski opravdanija i bolja", kaže Vojković.

A.B.
Foto: Croatia osiguranje

Pročitajte više