Vojna velesila Rusija će reagirati na NATO-ovo vojno nagomilavanje

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u današnjem je obraćanju ruskim generalima rekao kako je Rusija vojna velesila koja će reagirati na nagomilavanje vojnih snaga zemalja članica NATO saveza na njenim granicama.

Putin je pred generalima još jednom ponovio svoj poznata stajališta o najavljenom širenju američkog proturaketnog štita nad zemlje članice NATO-a za čiju je uspostavu potrebno u Češkoj Republici i Poljskoj postaviti američke radare i raketne sustave namijenjene presretanju i onesposobljavanju neprijateljskih raketa.

Ruski je predsjednik, također, rekao kako NATO savez krši ranije sporazume o konvencionalnim vojnim snagama zbog čega će se Rusija iz dotičnih sporazuma povući i reagirati na vojno nagomilavanje NATO snaga u zemljama uz granicu nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Moskva se još od najave njegova postavljanja snažno protivi izgradnji američkog proturaketnog štita na tlu Istočne Europe, unatoč tome što u NATO neprestance ponavljaju kako štit nije uperen protiv Rusije već predstavlja neophodnu zaštitu od napada "nestašnih država".

''Ruske nuklearne snage moraju biti spremne brzo i adekvatno odgovoriti na bilo čiji napad. Neke države i članice NATO-a grade svoje vojne pogone u blizini naših granica. Na takvo pokazivanje snage ne možemo ostati indiferentni", odgovara Putin.

Putin je tijekom svojih osam godina vladavine znatno povećao proračunska izdvajanja za vojsku, čime joj želi vratiti moć i ugled koji je imala u vrijeme Sovjetskog Saveza.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više