Vojni analitičar Mandić: Ovo je izravni napad na Putina

Foto: Nova TV, Twitter

MOSKVA je jutros napadnuta dronovima. Oštećeno je nekoliko zgrada. Putin tvrdi - riječ je o odmazdi Kijeva. Vojni analitičar Ivica Mandić kazao je za Dnevnik Nove TV da postoje određene grupacije oružanih snaga Ukrajine koje su formirali ruski građani. Takve operacije, dodao je, sigurno ne provode uz potporu ukrajinskih oružanih snaga, ali provode ih sami.

"Ono što se htjelo saznati, je li propustan sustav protuzračne obrane prema Moskvi, oni su saznali. S obzirom na način leta i uporabom raketa i time da nisu ni gađali, a ni pogodili civilne ciljeve - ono što su htjeli - oni su učinili", rekao je.

"Protuzračni sustav obrane Moskve je porozan i Moskva je došla u situaciju da će morati izvršiti preraspodjelu onoga što od PZO sustava ima - većina moderne opreme nalazi se u Ukrajini", dodao je Mandić.

"Ovo je izravni napad na Putina"

"Ova operacija nije operacija bez veze, nego je ciljana i namjerna da se oslabi PZO postroj oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini", objasnio je. Što se tiče nedavnog napada na Kremlj, analitičar je kazao da je modus operandi isti.

"Isti je i učinak, ovaj put je nešto masovniji - preko 20 letjelica. Ovo je izravni napad na Putina, ali ne u fizičkom smislu, nego u smislu njegove vjerodostojnosti kao vrhovnog zapovjednika. Znači da je Moskva, glavni grad Ruske Federacije, izložena napadu. I ne samo njega nego svih - od ministra obrane do načelnika glavnog stožera", rekao je.

O protuofenzivi

Mandić je komentirao i dugoočekivanu ukrajinsku protuofenzivu za koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je odredio datum. Jedan dio priprema koji se trebao završiti, kazao je, očigledno je završen. Ne vjeruje da je odredio sat i točan dan, već da je odredio kada počinje određena faza.

"Pitanje je oblikovanja bojišta u smislu da je odobrena operacija, da se kreće. Radi se o uništenju svega onoga što bi smetalo oružanim snagama Ukrajine da provede operaciju. Najprije se radi o zapovjednim mjestima, sustavima elektroničkog ratovanja, kompletnom sustavu PZO, logičkim centrima koji će doći pod udar onoga što je Ukrajina primila sa Zapada", objasnio je.

Pročitajte više