Vojni analitičar: Nitko ne želi da ovo eskalira. Drugi: Ovo je vrlo ozbiljan trenutak

Foto: Twitter

Reagirajući na vijest da je Iran lansirao i bespilotne letjelice i rakete na Izrael, vojni analitičar Sean Bell kaže da iako je moguća šira eskalacija, ključni igrači u široj regiji ne žele širi sukob, prenosi Sky News.

"Vidjeli smo nekoliko puta tijekom posljednjih nekoliko mjeseci da je Izrael napao Hezbolah i oni su odgovorili i mislili smo da će to izmaći kontroli, ali nije", kaže on.

“Mislim da je jasna poruka da se čini da nitko od ključnih igrača u regiji ne želi da ovo eskalira. Gotovo je sigurno da Iran ne želi ići u rat s Izraelom, a pogotovo ne protiv Amerike, ali nakon tog kobnog napada 1. travnja u kojem je ubijeno 13 ljudi, uključujući više vojne zapovjednike - Izrael je morao očekivati neku vrstu odmazde",.

Na pitanje što misli o lansiranju krstarećih projektila, Bell kaže da se čini kao odgovor koji bi Iran odabrao. "Pitanje je koje će ciljeve Iran pogoditi", kaže on.

"Analiza pokazuje da će to vjerojatno biti vojni i/ili vladini ciljevi. U prošlosti je Iran uvijek davao telefonska upozorenja unaprijed kako bi pružio priliku da se minimiziraju žrtve na terenu, kako bi bio siguran da je njihova namjera jasna, ali bez izazivanja daljnje eskalacije.

Bit će zanimljivo vidjeti prije svega koje su mete, koliko su raširene, i prema tome koje su mogućnosti Izraelu i potencijalno SAD-u da odgovore", dodao je.

"Ovo je vrlo ozbiljan trenutak za svijet"

Dopisnik Sky Newsa za Bliski istok Alistair Bunkall komentirao je što bi napad Irana mogao značiti za situaciju na Bliskom istoku.

Bunkall kaže da je ovo vrlo, vrlo ozbiljan trenutak za Izrael i Bliski istok, a vjerojatno i za svijet.

"Teško je zamisliti trenutak u povijesti kada je regija bila ovako na rubu", dodaje.

Pročitajte više