Vojni analitičar: Srbija je spremnija i bolje naoružana od Hrvatske

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o slanju vojske u Ukrajinu, kao i ideja da se u Hrvatsku vrati vojni rok, i to na tri mjeseca za mladiće, otvorila je temu borbene spremnosti Hrvatske. Vojni analitičar Marinko Ogorec kaže da obavezni vojni rok obavezno treba vratiti, čak i za žene, i da je Srbija trenutačno vojno spremnija od nas.

"Vraćanje obaveznog vojnog roka? Moj odgovor je kratak i jasan - da. Koliko bi on trebao trajati, ovisi o tome što se želi i kakva bi to obuka bila. U tri mjeseca koja se spominju, mogla bi se napraviti dobra temeljna obuka, i to ako se ona dobro isprogramira i strukturira. Tada ona može biti učinkovita i uspješna. Mladići bi u tom periodu naučili rukovati osnovnim naoružanjem, izvršiti početna gađanja, naučiti samozaštitu i kako se ponašati u kriznim situacijama te kako se štititi na bojnom polju", rekao je Ogorec za Danas.hr.

"Radni staž za obvezni vojni rok"

"Po meni, zapravo, nije trebalo ni suspendirati proces vojne obuke, ali je možda bilo potrebno drugačije sve organizirati, drugačije provoditi vojnu obuku", kaže.

S obzirom na to da je Hrvatska suspendirala služenje obaveznog vojnog roka, na pitanje hoće li moguće njegovo vraćanje izazvati otpor u javnosti pa i bunt, prije svega mlađih generacija, Ogorec smatra da se zato vojnim obveznicima treba nešto ponuditi.

"Moguće je da se pojavi stav da je to gubitak vremena, a on to ne bi trebao biti ako se država za to pobrine. Na primjer, vojni rok bi se mogao priznati kao radni staž čak i duži od tri mjeseca jer je vojnik na raspolaganju 24 sata. Tada odlazak na obvezno služenje vojnog roka više nije gubitak vremena, nešto se dobiva. Može se ponuditi i stipendiranje, potom mogućnost zapošljavanja u Oružanim snagama ili državnoj službi po povlaštenim uvjetima", navodi Ogorec.

"Ja se zalažem za to da žene ravnopravno služe obvezni vojni rok, i to pod istim okolnostima i uvjetima. Praksa je pokazala da su žene daleko učinkovitije od muškaraca u vojsci. To je jednostavno tako. One ranije nisu išle u vojsku jer je ratovanje zahtijevalo sirovu fizičku snagu te su muškarci bili u prednosti. Danas ratovanje to ne zahtijeva i žene su operativnije od muškaraca."

Tko je vojno spremniji - Hrvatska ili Srbija?

Komentirao je i stanje naoružanosti Hrvatske i Srbije.

"Istina je da se Srbija intenzivno naoružava i u teoriji politike to se sad naziva - sigurnosna dilema koja se izaziva kod susjeda. Naime, postavlja se jasno pitanje - zašto se Srbija naoružava? Ali svaka zemlja ima pravo na to i nitko joj to ne može osporiti. Hrvatska je istovremeno u određenoj mjeri zanemarila svoje Oružane snage, to se sad osjeti i vidi. Revitalizacija naših Oružanih snaga bit će znatno skuplja, intenzivnija i opterećenija nego da smo to radili u kontinuitetu 20 godina", kaže Ogorec za Danas.hr.

"Srbija je vojno spremnija. Srbija je trenutno više naoružana od nas. Još nemaju obvezni vojni rok, ali razmišljaju o vraćanju. Hrvatska po tom pitanju prati trendove, Njemačka također razmišlja o istom, Švedska ga je vratila", kaže.

Nastavlja da to pitanje ne bi trebalo izazivati nelagodu u javnom mnijenju jer "situacija nije ružičasta" te navodi da ne treba zabijati glavu u pijesak jer se ružne stvari događaju te ih ne treba gurati pod tepih.

Pročitajte više