Vojni dužnosnik SAD-a: Rusi miču nuklearne glave s raketa pa ih ispaljuju, evo zašto

Foto: Profimedia

RUSIJA ispaljuje zastarjele krstareće projektile, kojima je uklonila nuklearne bojeve glave, prema metama u Ukrajini kako bi iscrpila kijevske zalihe protuzračne obrane, rekao je viši američki vojni dužnosnik.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, komentirao je izvješće britanske vojne obavještajne službe od 26. studenoga, u kojem stoji da Rusija "vjerojatno uklanja nuklearne bojeve glave s krstarećih raketa i ispaljuje ih prema Ukrajini".

To se izvješće pozvalo na javno dostupne fotografije koje prikazuju olupine krstarećeg projektila lansiranog iz zraka prema Ukrajini, koji je izgledao kao projektil iz 1980-ih, tada naoružan nuklearnom bojevom glavom.

Britansko ministarstvo obrane je dodalo da je bojeva glava vjerojatno zamijenjena balastom, a takav će projektil izazvati štetu kinetičkom energijom projektila i nepotrošenim gorivom.

"To je zasigurno nešto što (Rusi) pokušavaju učiniti kako bi smanjili učinke protuzračnih obrambenih sustava koje koriste Ukrajinci", rekao je američki vojni dužnosnik za novinare u Pentagonu.

On je prvi američki dužnosnik koji je komentirao britansko izvješće.

Pentagon je rekao da je porast broja ruskih raketnih napada u Ukrajini dijelom uzrokovan namjerom da se iscrpi ukrajinska protuzračna obrana i konačno ostvari zračna nadmoć nad ukrajinskim oružanim snagama.

Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici se stoga usredotočuju na opskrbljivanje Ukrajine protuzračnim naoružanjem.

Viši američki obrambeni dužnosnik, koji je također pristao govoriti pod uvjetom anonimnosti na brifingu u utorak, potvrdio je da je sustav protuzračne obrane Patriot jedan od mnogih primjera naoružanja koje dolazi u obzir kada je u pitanju pomoć Kijevu u obrani od ruskih raketa.

SAD je već dostavio mnoštvo protuzračne opreme Ukrajini, uključujući protuzračne obrambene sustave, više od 1400 protuzračnih sustava Stinger te radare.

Pročitajte više

 

Pročitajte više