Vojni stručnjak za Index: "Bilo kakav sukob u Sjevernoj Koreji rezultirao bi ogromnim žrtvama"

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Donald Trump objavio je dosad najozbiljniju prijetnju Sjevernoj Koreji. Naime, nakon što je nedavno zaprijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom kakve svijet još nije vidio", američki predsjednik danas je otišao korak dalje.

>> RAT NA POMOLU? Trump u gluho doba noći uputio najozbiljniju prijetnju Sjevernoj Koreji dosad

>> Kako se mali pacifički otok našao u središtu geopolitičke oluje

>> Kina: Ako Amerikanci napadnu Sjevernu Koreju, zaustavit ćemo ih

>> Može li Sjeverna Koreja zaista projektilima napasti američki teritorij?


Tako je na Twitteru u gluho doba noći napisao da je vojno rješenje problema Sjeverne Koreje "potpuno spremno", iskoristivši pritom frazu "locked and loaded" koja znači napunjeno oružje spremno za pucanje. "Nadam se da će Kim Jong-Un pronaći drugi put", dodao je Trump.


To je samo nastavak višednevnih sve napetijih prepucavanja na relaciji SAD-Sjeverna Koreja. O stanju na Korejskom poluotoku i odnosu SAD-a prema ovom problemu porazgovarali smo s vojnim stručnjakom Igorom Tabakom, analitičarom portala Obris - obrana i sigurnost.

 

On odmah na početku napominje da je Korejski poluotok već desetljećima jedno od najvećih kriznih žarišta na svijetu.

"Nažalost, ovo nije prva napetost oko Sjeverne Koreje. Ona je već puno desetljeća žestoka križna točka koja se povremeno stiša. Na Korejskom poluotoku nakon rata pedesetih nije ni sklopljen mir, samo primirje", kaže Tabak.

"U zadnjih tjedan dana stvari su ponovo eskalirale i to prvenstveno zbog obavještajne procjene da je Sjeverna Koreja minijaturizirala nuklearne bojeve glave, tako da sada mogu stati na vrh interkontinentalnog raketnog projektila.


To je izazvalo veliku uzbunu, prvenstveno u samom vrhu SAD-a, iako kod iole upućenih to i nije takva ekskluzivna novost. Naime, već je godinama jasno da obitelj Kim ide tim smjerom i zapravo je samo pitanje trenutka kad će konačno dostići i prijeći neke od takvih pragova u razvoju nuklearnog oružja", objašnjava Tabak.

"Sudar dvaju neuravnoteženih karaktera"

Južna Koreja i Japan praktički već desetljećima žive u permanentnom strahu od suludog režima u Pjongjangu. No, razvojem nuklearne tehnologije, ni SAD više nije siguran.

"Već više godina je jasno da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje, a bilo je prilično izvjesno da bi njime mogla opremiti manje projektile kraćeg dometa. Svjetska javnost tu nije bila toliko uzbuđena strahom Južne Koreje ili Japana, koliko sada vrhovnim čovjekom u Washingtonu za kojeg se priča da u Bijeloj kući prvenstveno gleda vijesti, a tek onda upravlja svojom državom, za što je izabran. Posljednja napetost prvenstveno je pitanje sudara karaktera, neuravnoteženog Kim Jong-Una i neozbiljnog populista Donalda Trumpa. Dok Trump iz dana u dan sve oštrije prijeti i time se nadmeće sa sjevernokorejskim diktatorom, većina ostalih visokih dužnosnika Bijele kuće itekako je suzdržanija u izjavama i procjenama", kaže Tabak.


Bilo kakva vojna akcija, smatra analitičar, bila bi katastrofa. Čak i u slučaju manjeg sukoba, žrtve bi bile ogromne.

"Posebno su suzdržani oni s vojnim iskustvom koji znaju kakva je situacija na terenu u zoni razdvajanja dviju Koreja, gdje je prilično jasno da nikakav sukob, makar i malih razmjera, ne može proći bez ogromnih žrtava i razaranja", zaključuje Tabak.

Ova kriza ozbiljnija je od brojnih dosadašnjih.

"Meni se čini da tu trenutno situacija visi na balansu. Pitanje je hoće li pretegnuti dva neuravnotežena političara ili promišljenije administracije, ne samo SAD-a i Sjeverne Koreje, uključene u proces pregovora", zaključuje Tabak.

Pročitajte više