Vojvodina: Polemika Mesića i Tadića o Oluji nepotrebna politizacija

POLEMIKU predsjednika Hrvatske i Srbije o karakteru vojnoredarstvene akcije "Oluje" izbjegli hrvatski Srbi nastanjeni u Vojvodini smatraju nepotrebnom "politizacijom" koja ne doprinosi stvaranju pozitivne klime za njihov povratak u Hrvatsku. 

Regionalni odbor za pomoć izbjeglicama Vojvodine, kako prenosi novosadski "Radio 021", optužio je srbijansku vladu da je "obilježavanje godišnjice progona Srba iz Hrvatske i ovoga puta prepustila ratnim profiterima i pojedincima koji su optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj".

Istodobno, predsjednik tog odbora Radenko Popić ističe da od predsjednika Srbije Borisa Tadića očekuje da ustraje u svojim stavovima oko povratka izbjeglica. "Daljnju normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske trebalo bi uvjetovati povratkom ili nadoknadom stanarskih prava i obnovom ili nadoknadom obiteljskih kuća izbjeglicama iz Hrvatske koje se nalaze u Srbiji", pojasnio je Popić.

Za razliku široko rasprostranjenog mišljenja u Srbiji, po kojemu je "Oluja" akcija etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, predsjednik Skupštine Vojvodine odgovornost za iseljavanje Srba pripisao je Slobodanu Miloševiću. "Režim Slobodana Miloševića bio je izravno odgovoran za protjerivanje 200.000 građana Hrvatske jer je u dosluhu sa tadašnjim vlastima u Zagrebu kumovao tom događaju", ocijenio je Bojan Kostreš u priopćenju koje je prenio novosadski "Dnevnik".

Kostreš je naveo da vlasti u Beogradu ne bi smjele dopustiti da ratni profiteri i pojedinci odgovorni za ratne zločine i danas zloupotrebljavaju stradanje svojih sunarodnjaka.

Prema njegovim riječima, vlasti u Beogradu ne bi smjele "zatvarati oči pred osnivanjem fantomskih organizacija" poput samoproglašene vlade takozvane RSK u egzilu, osnovane u Novom Sadu, "uz potporu lokalnih vlasti i Srpske radikalne stranke".

"Demokratska Hrvatska, s druge strane, nikako ne bi trebala slaviti nad grobovima stotina ubijenih civila u akciji Oluja, već bi trebala otvoreno napraviti diskontinuitet sa politikom etničkog čišćenja, jer drukčije neće naći pravi put u Europu", zaključio je Kostreš.

Iako tekstovi o obilježavanju desete godišnjice Oluje pune naslovne stranice svih vojvođanskih novina i zauzimaju udarne termine u radio i TV programu u Vojvodini, ovim povodom nisu organizirani nikakvi prosvjedi niti je bilo time motiviranih incidenata. 

Pročitajte više