VOJVODINA: RADIKALIMA NOVI SAD, U SKUPŠTINI DEMOKRATI I RADIKALI

Glavnim gradom Vojvodine u iduće četiri godine upravljat će stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja, Srpska radikalna stranka, koja je nakon jučerašnjih lokalnih srbijanskih izbora osvojila najveći broj mandata u gradskom parlamentu, a njihovoj kandidatkinji Maji Gojković pripalo je mjesto gradonačelnice Novog Sada. L



U Vojvodini se, uz drugi krug lokalnih izbora u Srbiji, u nedjelju održavao i drugi krug izbora za pokrajinski parlament, a prema neslužbenim djelomičnim rezultatima, demokrati i radikali za sada su prilično izjednačeni i imat će najveći broj glasova

Nova gradonačelnica Novog Sada dobila je samo jedan posto glasova više od dosadašnjeg gradonačelnika Borislava Novakovića, predstavnika Demokratske stranke. Obraćajući se pristašama stranke ispred prostorija Gradskog odbora SRS-a, Gojković je noćas uz zvuke trubača poručila da "u Novom Sadu više ne smije biti podjela".

U Subotici, kulturnom i političkom središtu vojvođanskih Hrvata i Mađara, pobijedio je kandidat Saveza vojvođanskih Mađara, kojega je podupirao Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Na izborima za pokrajinski parlament, o čijem se sastavu u drugom krugu glasovalo na temelju većinskog izbornog sustava, prema neslužbenim podacima, Demokratska stranka je od ukupno 60 osvojila 21 mjesto, a Srpska radikalna stranka 18, dok su po jedno zastupničko mjesto u Skupštini Vojvodine osvojili Socijalistička partija Srbije (SPS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

Pokrajinska izborna komisija će tijekom dana priopćiti kome će pripasti preostalih 18 zastupničkih mjesta, ali je već sada izvjesno da će demokrati i radikali imati najveći broj predstavnika u Skupštini.

Druga polovica parlamenta, koja je formirana po proporcionalnom sustavu, već je određena prije dva tjedna, u prvom izbornom krugu: SRS (radikali) je osvojio 21, DS (demokrati) 15, SVM i "Zajedno za Vojvodinu" po šest, a četiri pokrajinska zastupnika imaju SPS, "Pokret Snaga Srbije" i DSS Vojislava Koštunice.

Stranka vojvođanskih Hrvata imat će jednog zastupnika u Skupštini Vojvodine - Duju Runje, dok predsjednik DSHV-a Petar Kuntić nije dobio dovoljan broj glasova birača na sjeveru Bačke za ulazak u parlament.

Pored predstavnika u Skupštini Vojvodine, DSHV ima 5 vijećnika u gradskom parlamentu Subotice i dva u Somboru.

(Hina) xjsta ybr

Pročitajte više