Vojvodina se odcjepljuje - iza projekta samostalnosti stoji George Soros

KAKO tvrdi srpski dnevnik "Kurir", Vojvodina se ubrzano kreće prema samostalnosti, a iza tog projekta stoje George Soros, Savez vojvođanskih Mađara i novosadski profesor prava Tibor Varadi. Scenarij odcjepljenja je uvelike u procesu realizacije, a navodno je u cijelu priču upućen i sam politički vrh Srbije, kojemu nedostaje snage da takav razvoj situacije spriječi.

Kurirovi izvori nadalje navode kako se u skoroj budućnosti uz Vojvođansku akademiju znanosti i umjetnosti može očekivati i autokefalna pravoslavna crkva. ponovno se ističe da novim statutom Vojvodina širi svoje ovlasti i na pravosudnu vlast, a isto se može očekivati i za obavještajno-sigurnosni sektor.

Tome u prilog ide i izjava ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čilipića, koji je izjavio da je uz novi vojvođanski statut potrebno usvojiti i poseban zakon kojim se precizno definirale pokrajinske nadležnosti u odnosu na Beograd. Takav zakon Čilipić opravdava potrebom, jer se njegovim ne donošenjem neće moći primjenjivati novi statut.

Brži napredak pokrajine, poboljšanje standarda građana i doprinos ulasku u EU ili...

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić nedavno je kazao da su autori radne verzije krenuli od tri glavne ideje, čiji je zajednički cilj brži napredak pokrajine kao moderne europske regije, poboljšanju standarda građana i doprinos ulasku Srbije u EU. "Željeli smo osigurati daljnji razvoj gospodarstva, poljoprivrede i infrastrukture, čemu će služiti buduća razvojna banka i formiranje institucija za privlačenje novca iz fondova EU. Druga ideja bila nam je puna ravnopravnost svih nacionalnih zajednica, a treći zadatak koji smo postavili je harmonizacija rada organa vlasti", objasnio je Pajtić.

...da se preko autokefalnosti i razvojnih fondova realizira samostalnost?

S druge strane, Milorad Mirčić, potpredsjednik SRS, upozorava da je "cilj separatista da preko razvojnih fondova poboljšaju standard u Vojvodini, što dugoročno vodi prema samostalnosti".
"Vojvođanska akademija znanosti već priprema falsificiran dokument kojim će potkrijepiti autokefalnost vojvođanske pravoslavne crkve. Osim toga, u vojvođanskoj skupštini već su dijeljeni obrasci na se kojima zaposlenici trebaju nacionalno deklarirati. Uz Srbin, Mađar i Slovak stajalo je i Vojvođanin. Malo je ljudi to zaokružilo, ali računa se da će za desetak godina to biti većinska nacija", izrazio je Mirčić svoju bojazan dodajući da "i onda, kao u Crnoj Gori - kud koji".

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više