Vojvođanski Hrvati na izbore u Srbiji idu u "koaliciji za toleranciju"

DVIJE stranke vojvođanskih Hrvata na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji izići će u "Koaliciji za toleranciju" u kojoj su Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, nekoliko stranaka vojvođanskih Mađara i strankom Muslimana u Srbiji i Crnoj Gori Sandžačkom demokratskom partijom.

Parlamentarni izbori u Srbiji zakazani su za 28. prosinca.

Na razgovorima stranačkih čelnika u ponedjeljak u Subotici Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Hrvatskom narodnom savezu (HNS) ponuđeno je da jedan njihov predstavnik bude među 12 prvoplasiranih na izbornoj listi ove koalicije.

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić izjavio je da je to bio uvjet da se i dvije stranke vojvođanskih Hrvata pridruže toj skupini stranaka koja nosi naziv "Koalicija za toleranciju".

Kako bi koalicija prešla izborni prag od 5 posto, ova lista mora dobiti najmanje 275.000 glasova, rekao je Kuntić.

Dodao je da bi ulaskom u ponuđenu koaliciju postajala velika vjerojatnost da u srbijansku skupštinu uđe i jedan predstavnik vojvođanskih Hrvata.

Dvije hrvatske stranke ovog će tjedna zajednički organizirati akciju prikupljanja potpisa za izbornu listu "Koalicije za toleranciju" te ističu da je uspjeh "Koalicije za toleranciju" na tim izborima jedini način da manjine dobiju svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Pročitajte više